Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Skupo je umrijeti, ali je jeftinije ako vas kremiraju: Provjerili smo što smijemo s urnom i pepelom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kremiranje je sve češći oblik sahrane voljenih osoba, a osim nižih cijena i praktičnosti, nudi i puno više mogućnosti za raspolaganje posmrtnim ostacima. Urnu možete čuvati kod kuće ili pepeo prosuti u prirodu.

S obzirom na sve manji broj ukopnih mjesta te njihove vrlo visoke cijene, a o grobnicama da ne govorimo, sve se više ljudi odlučuje na kremiranje umjesto klasičnog ukopa kao oblika sahrane svojih najmilijih, između ostalog i zbog puno manjih troškova.

Cijena grobnih mjesta odavno je premašila tisuću, pa i dvije tisuće eura, a ovisno o lokaciji može se popeti i do 10.000 eura i više. Cijene su nešto niže za mjesta za kasete s urnama i tih mjesta ima znatno više, pa je između ostalog i to jedan od razloga zašto je kremiranje danas sve češći oblik sahrane.

Pročitajte i ovo Dani otvorenih vrata na Krematoriju - 5 može li bizarnije? Zanima vas kako izgledaju peći za spaljivanje? Krematorij ima Dane otvorenih vrata

No znate li da urnu možete ponijeti sa sobom i ne morate imati ukopno mjesto? Urnu možete čuvati u svojem domu ili možete pepeo posuti po pokojnikovu ili vama posebnom mjestu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krematorij samo u Zagrebu Provjerili smo kako se kreću cijene pogreba, grobnih mjesta, prijevoza pokojnika i glazbe u Hrvatskoj

Ako želite, pepeo možete posuti u more, rijeku, šumu, po livadi i slično jer niti jedan zakon ili pravilnik ne brani članovima obitelji da s posmrtnim ostacima u urni raspolažu kako žele, dok sam pepeo nema štetnog utjecaja na okoliš ili zdravlje pučanstva. Ipak, potrebno je obavijestiti i zatražiti pisanu dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša, koje tu dozvolu redovito daje bez problema, a ista je praksa u cijeloj Europskoj uniji i ostatku svijeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odbijen prijedlog oporbe Cijene grobne naknade neće se snižavati, preuzimanje pokojnika i kremiranje skuplje i do 80 posto

Zagrebački Krematorij jedini u Hrvatskoj zasad ima organizirano mjesto na kojem možete posuti pepeo, a to je Sunčana poljana, koja se nalazi u sklopu Krematorija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene