Groblje, ilustracija (Foto: Pixsell,Grgo Jelavic, Dusko Jaramaz, Hrvoje Jelavic, Patrick Seeger/dpa, Ivica Galovic, Robert Anic) - 7
Groblje, ilustracija (Foto: Pixsell,Grgo Jelavic, Dusko Jaramaz, Hrvoje Jelavic, Patrick Seeger/dpa, Ivica Galovic, Robert Anic) - 7 Foto: Pixsell,Grgo Jelavic, Dusko Jaramaz, Hrvoje Jelavic, Patrick Seeger/dpa, Ivica Galovic, Robert Anic

Grobna naknada do ove je godine iznosila 156 kuna, a sada su stigle uplatnice na 280 kuna. Istovremeno dok su rasle cijene usluga Gradska groblja dobila su novu organizacijsku strukturu i 31 novog rukovoditelja i koordinatora. Ukupno je zaposleno 270 djelatnika.


HSLS Grada Zagreba pozvao je u petak Zagrebački holding i podružnicu Gradska groblja da javno objave i objasne nova poskupljenja ukopa, kremiranja i održavanja grobova te nova zapošljavanja, ističući kako se radi o stranačkom regrutiranju.  Grobna naknada do ove je godine iznosila 156 kuna, a sada su stigle uplatnice na 280 kuna.

Vezani članci Svijeća u ulazu u zgradu u Bužanovoj ulici Na ulazu u Bandićevu zgradu zapaljen je lampion, na zgradi Poglavarstva crna zastava Eksplozija u Zagrebu - 1 U eksploziji u Zagrebu uništena kuća, žena lakše ozlijeđena: "Bio sam u kupaoni, prao ruke. Mislio sam da je potres"

"Zagreb je sredinom rujna prošle godine drastično podigao cijene ukopa, kremiranja i održavanja grobova s opravdanjem da Gradska groblja posluju u minusu te je sada ta odluka postala vidljiva na računima upućenima Zagrepčanima", navode u priopćenju iz HSLS-a.

U HSLS-u smatraju da poskupljenje možda i ne bi bilo neobično da Gradska groblja nisu istodobno reorganizacijom uspostavile novu organizacijsku strukturu u obliku 31 novog radnog mjesta rukovoditelja i koordinatora te su im mimo temeljnog kolektivnog ugovora dodijeljeni novi koeficijenti složenosti poslova.

U priopćenju iz HSLS-a navode da Gradska groblja prema podacima iz 2018. godine zapošljavaju 270 djelatnika te su ironično ustvrdili da brojem novouspostavljenih upravljačkih struktura "podsjećaju na multinacionalnu kompaniju", a ne na tvrtku koja se bavi ukopom pokojnika.

"Navodno je povećan i broj zapošljavanja djelatnika prema stranačkom ključu, odnosno potrebama stranačkog regrutiranja vijećnika drugih stranaka u jedinicama mjesne samouprave, a takva se praksa provodila gotovo svakodnevno tijekom prošle godine te prema zadnjim neprovjerenim informacijama Gradska groblja krajem 2019. godine zapošljavaju čak 397 djelatnika", stoji u priopćenju.

HSLS Zagreb stoga traži od Zagrebačkog holdinga i od Gradskih groblja da javno objave i pojasne konkretne razloge povećanja cijena te da objave broj i strukturu novozaposlenih djelatnika u Gradskim grobljima.

"Nažalost, dok je Bjelovar svijetli primjer dobre i transparentne prakse upravljanja gradske vlasti u Hrvatskoj, u njezinu glavnom gradu gradska vlast čini sve u granicama zamislivog da svoje građane vara i da im uništi svako preostalo povjerenje u političke institucije", poručuju iz HSLS-a. (Hina)