Od 2008. godine znanstvenici iz cijeloga svijeta natječu se u tome tko će svoj doktorat bolje otplesati. Dopušteno im je koristiti se samo koreografijom i pokretom. Zahtjevnom izazovu odazvao se i Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku.


Senka Žižanović doktorirala je na temi aktivnog učenja, a svoj doktorat je otplesala. ''Pokušavam objasniti da se aktivno učenje gradi s drugima, odnosno da je bitno da učimo u suradnji s drugima i to je i prikazano kroz pokret u slaganju'', objašnjava Žižanović dok pokazuje videosnimku svojega otplesanog doktorata.

Dance your PhD, odnosno ''Otpleši svoj doktorat'' svjetski je trend koji znanstvenike poziva da svoja istraživanja predstave bez riječi, a Žićanović objašnjava: ''Ono što se pisalo puno riječima na 300-tinjak stranica treba suziti na ključne točke i pokazati pokretom odnosno plesom''.

Nobelova nagrada za ekonomiju Kako imigracija i dulje obrazovanje utječu na tržište rada? Odgovori na ova pitanja donijeli su trojici profesora Nobelovu nagradu za ekonomiju

Otplesati se mogu različite teme. Iris Spajić priprema doktorat o krizi obitelji. ''Nastojala sam nekako prikazati emociju, čežnju prema fokusu na pozitivno, ono što je bilo dobro u odnosu, pa preko nekih osjećaja usamljenosti, izoliranosti, do onih krajnjih nekih izobličenih oblika poput nasilja i autodestruktivnosti''.

''Moja izvedba je dio izložbe projekta Analiza sustava u krizi i Nove svijesti o književnosti 21. stoljeća koji financira Hrvatska zaklada za znanost'', objašnjava Spajić.

Metoda izlaganja doktorskog rada plesom predstavljena je na Tjednu znanosti osječkog Filozofskog fakulteta, a prodekanica za znanost Stephanie Jug kazala je otkud im ideja za uključivanje: Mi smo pozvali svoje zaposlenike, nastavnike, znanstvenike da na nekakav najkreativniji mogući način i napristupačniji široj publici pokušaju objasniti što znanstveno rade''.

Neandertalac Znanstvenici otkrili da su se moderni ljudi Europom šetali puno prije no što se mislilo

Dance your PhD međunarodno je natjecanje koje sponzorira Američko udruženje za unaprjeđenje znanosti u suradnji s časopisom Science. Ovim videom prvi put natječe se i Hrvatska.

No, doktori znanosti svoje disertacije i dalje moraju braniti na klasičan način. Ples je samo poziv da budu kreativni i publici se približe kroz emocije i pokret.Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju