Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zmajlović je naglasio kako im nije u planu ukidanje naknada za ostalu ambalažu i da se taj model najvjerojatnije neće mijenjati do 2020.


Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović potvrdio je u srijedu u Trakošćanu informaciju o ukidanju povratne naknade na pet ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode čime se stvaraju pretpostavke da ti proizvodi pojeftine za 52 lipe, a da se pritom ne ugrožavaju ciljevi povrata odnosno reciklaže ambalaže.

Vezani članci Mihael Zmajlović Zmajlović oštro odgovorio Kožiću: ''Županijom se 20 godina upravlja iz hotela. On više ne zna u kojoj je kolaciji'' Stjepan Kožić Oštar odgovor Kožićeva stožera Zmajloviću: ''Manipulativan je i očajan kad ovako mijenja mišljenja te gnjusno laže javnosti''

Zmajlović je naglasio kako im nije u planu ukidanje naknada za ostalu ambalažu i da se taj model najvjerojatnije neće mijenjati do 2020.

U ukupnom broju vraćene ambalaže, PET ambalaža mlijeka i mliječnih proizvoda iznosi oko 11 posto.

Zamoljen da komentira to što je svojevremeno bio protiv ukidanja naknada i na taj dio ambalaže, Zmajlović je rekao da je tadašnji odgovor bio da će se o tome "dobro razmisliti". Pojasnio je da su u postupku javne rasprave sagledani svi aspekti i da je prevladalo stajalište da će korist od pojeftinjenja mlijeka imati svi građani.

Što se pak tiče postavljanja automata za brojenje PET ambalaže, ministar negira da je taj projektom "zapeo" te ističe da je u fazi implementacije.

"Novi pravilnik nosi jednu 'malu reformu' cijelog sustava sakupljanja ambalaže", rekao je Zmajlović i dodao da se to odnosi na dio sustava koji građani ne vide - što se događa s bocom nakon njene predaje.

"U pozadini je sustav koji smo apsolutno reformirali i želimo ga učiniti puno efikasnijim", rekao je Zmajlović te dodao kako je to pretpostavka za ukidanje drugih parafiskalnih nameta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju