Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro razmislio

Zmajlović: Ukidanjem naknada za određenu pet ambalažu ne ugrožava se reciklaža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zmajlović je naglasio kako im nije u planu ukidanje naknada za ostalu ambalažu i da se taj model najvjerojatnije neće mijenjati do 2020.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović potvrdio je u srijedu u Trakošćanu informaciju o ukidanju povratne naknade na pet ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode čime se stvaraju pretpostavke da ti proizvodi pojeftine za 52 lipe, a da se pritom ne ugrožavaju ciljevi povrata odnosno reciklaže ambalaže.

Pročitajte i ovo Namirnice - 1 Jesenski paket mjera Dnevnik Nove TV doznaje što će biti s cijenama osam osnovnih prehrambenih proizvoda koje su sada zamrznute Slika nije dostupna SAMO RASTE Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda imala je Rumunjska, pogledajte gdje je Hrvatska

Zmajlović je naglasio kako im nije u planu ukidanje naknada za ostalu ambalažu i da se taj model najvjerojatnije neće mijenjati do 2020.

U ukupnom broju vraćene ambalaže, PET ambalaža mlijeka i mliječnih proizvoda iznosi oko 11 posto.

Zamoljen da komentira to što je svojevremeno bio protiv ukidanja naknada i na taj dio ambalaže, Zmajlović je rekao da je tadašnji odgovor bio da će se o tome "dobro razmisliti". Pojasnio je da su u postupku javne rasprave sagledani svi aspekti i da je prevladalo stajalište da će korist od pojeftinjenja mlijeka imati svi građani.

Što se pak tiče postavljanja automata za brojenje PET ambalaže, ministar negira da je taj projektom "zapeo" te ističe da je u fazi implementacije.

"Novi pravilnik nosi jednu 'malu reformu' cijelog sustava sakupljanja ambalaže", rekao je Zmajlović i dodao da se to odnosi na dio sustava koji građani ne vide - što se događa s bocom nakon njene predaje.

"U pozadini je sustav koji smo apsolutno reformirali i želimo ga učiniti puno efikasnijim", rekao je Zmajlović te dodao kako je to pretpostavka za ukidanje drugih parafiskalnih nameta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene