Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nevladina organizacija "Žene u crnom" podsjetila je danas u povodu 16. obljetnice tragedije Vukovara da je "zločin organiziran u Beogradu" i da krivci nisu privedeni pravdi.


"S tugom i osjećajem srama sjećamo se tragedije Vukovara, koja je svoju kulminaciju doživjela upravo prije 16 godina. Sjećamo se prvoga u nizu velikih i neoprostivih zločina koji su počinjeni u naše ime. Ponavljamo kao i prije 16 godina: zločin je organiziran u Beogradu", navodi ta organizacija u svom priopćenju, podsjećajući da je "zločinačka tzv. JNA 3. studenoga 1991. godine, zajedno s Arkanovim 'Tigrovima', Šešeljevim dobrovoljcima i drugim srpskim fašistima krenula u ofenzivu na Vukovar".

Vezani članci Provokacija grafitima u Vukovaru Grafite Srbija i 4 slova S na ćirilici u Vukovaru šarala dvojica 15-godišnjaka, zaradili kaznenu prijavu Slika nije dostupna Od šestorice uhićenih trojica na slobodi

"Nažalost, tada su obični ljudi iz Beograda ispraćali cvijećem one koji su od Vukovara napravili zgarište. Nažalost, djeca onih koji su smišljali, poticali i izvršili zločine danas po stadionima širom Srbije urlaju 'Nož, žica, Srebrenica'", navodi se, te dodajući da su najodgovorniji iz bivše JNA za stradanje Vukovara danas sigurni, da uživaju generalske mirovine, a neki i politički azil.

"Pojedinci su u Haškom sudu samo simbolički osuđeni, a jedan je čak i oslobođen od odgovornosti. Čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koje je regrutiralo dobrovoljce za Vukovar također nisu kažnjeni. U javnom mnijenju dominira težnja da se vukovarski zločin prepusti povijesnom zaboravu. I ovom prilikom podsjećamo javnost u Srbiji da šutnja o zločinu priziva nove zločine i nove ratove", navodi se u priopćenju "Žena u crnom", koje ne prihvaćaju "relativiziranje zločina, a naročito njihovo opravdavanje i slavljenje", te traže da se
svi odgovorni za zločine protiv mira i čovječnosti privedu pravdi i kazne po zakonu.