Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog ponovne inicijative karlovačke HVIDR-e da se dio ženskog tajnog skloništa prenamijeni u dom za branitelje, danas je u prostorima ženske grupe "Korak" u Karlovcu održana tiskovna konferencija na kojoj je Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, rekla kako bitku s nasiljem nismo dobili iako imamo zakonski okvir za zbrinjavanje žena žrtava nasilja.


Kako je rekla Sobol, krajnje je vrijeme da država, odnosno
Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osiguraju nesmetan rad malobrojnih skloništa za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja. 

Vezani članci Josip Đakić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) UHVIDR-a Vinkovci traži ostavku Đakića na funkciju predsjednika HVIDR-e Josip Đakić (Patrik Macek/PIXSELL) HVIDR-a nezadovoljna sporošću DORH-a u slučaju Pupovca: "Oni koji vrijeđaju zaslužuju sudski progon"

Karlovačko Tajno sklonište za zlostavljane žene i djecu djeluje u sklopu udruge Korak.

Tajno sklonište ima valjan desetogodišnji Ugovor o korištenju prostora u državnom vlasništvu na tajnoj adresi i to do srpnja 2011. 

Nastavak rada je i pitanje odgovornosti prema raznim međunarodnim donatorima koji su tijekom 2001. i 2002. uložili u opremanje Skloništa 1,5 milijuna kuna.

Koordinatorica Ženske grupe Korak Sadika Zvirkić rekla je da je tijekom 2005. i 2006. godine zaštitu Skloništa dobilo 69 žena s ukupno 160 djece, od kojih je velika većina, više od 70 posto, pobjeglo upravo od PTSP-om opterećenih nasilnih supruga i očeva. 

Tražiti da se te dvije ranjive skupine stave pod isti krov "nevjerojatna je neosjetljivost na bit problema", rekla je Zvirkić i dodala da je to još jedno polje diskriminacije.

Muževi su zbog PTSP-a stekli mirovine i ekonomsku sigurnost, a žene ne, kao da su rat provele u pamuku, te sada zbog svog hira kod nas traže siguran krov nad glavom, hranu i stručnu psiho-socijalnu podršku za sebe i još više za djecu.

Novinari su danas mogli čuti i bolna iskustva jedne od 14 sada smještenih žena, tridesettrogodišnje S. H. Ona je u skloništu s troje svoje djece zbog nasilnog supruga i oca, hrvatskog branitelja s posttraumatskim stresnim poremećajem.

Gordana Sobol je kao najbitniju uspješnu aktivnost Ženske grupe Korak izdvojila poticanje zapošljavanja i ekonomskog osamostaljivanja žena žrtava obiteljskog nasilja.

Pozvala je Hrvatski zavod za zapošljavanje da popularizira kod poslodavaca mogućnost da oni dobiju poticaje za zapošljavanje ciljanih skupina, pa tako i žena žrtava obiteljskog nasilja jer, kako je rekla, to je nedovoljno poznata mogućnost Zavoda.