Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Žensko tajno sklonište ponovo upitno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ponovne inicijative karlovačke HVIDR-e da se dio ženskog tajnog skloništa prenamijeni u dom za branitelje, danas je u prostorima ženske grupe "Korak" u Karlovcu održana tiskovna konferencija na kojoj je Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, rekla kako bitku s nasiljem nismo dobili iako imamo zakonski okvir za zbrinjavanje žena žrtava nasilja.

Kako je rekla Sobol, krajnje je vrijeme da država, odnosno
Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osiguraju nesmetan rad malobrojnih skloništa za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja. 

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba Za žrtve obiteljskog nasilja Dolenec obećala: "Dio gradskih stanova dat ćemo skloništima za žene" Atomska skloništa u Zagrebu - 1 Objavljeno gdje se može skloniti Tomašević o zagrebačkim skloništima: "Zakonskim izmjenama se išlo u lošem smjeru, ali lako je sada biti pametan"

Karlovačko Tajno sklonište za zlostavljane žene i djecu djeluje u sklopu udruge Korak.

Tajno sklonište ima valjan desetogodišnji Ugovor o korištenju prostora u državnom vlasništvu na tajnoj adresi i to do srpnja 2011. 

Nastavak rada je i pitanje odgovornosti prema raznim međunarodnim donatorima koji su tijekom 2001. i 2002. uložili u opremanje Skloništa 1,5 milijuna kuna.

Koordinatorica Ženske grupe Korak Sadika Zvirkić rekla je da je tijekom 2005. i 2006. godine zaštitu Skloništa dobilo 69 žena s ukupno 160 djece, od kojih je velika većina, više od 70 posto, pobjeglo upravo od PTSP-om opterećenih nasilnih supruga i očeva. 

Tražiti da se te dvije ranjive skupine stave pod isti krov "nevjerojatna je neosjetljivost na bit problema", rekla je Zvirkić i dodala da je to još jedno polje diskriminacije.

Muževi su zbog PTSP-a stekli mirovine i ekonomsku sigurnost, a žene ne, kao da su rat provele u pamuku, te sada zbog svog hira kod nas traže siguran krov nad glavom, hranu i stručnu psiho-socijalnu podršku za sebe i još više za djecu.

Novinari su danas mogli čuti i bolna iskustva jedne od 14 sada smještenih žena, tridesettrogodišnje S. H. Ona je u skloništu s troje svoje djece zbog nasilnog supruga i oca, hrvatskog branitelja s posttraumatskim stresnim poremećajem.

Gordana Sobol je kao najbitniju uspješnu aktivnost Ženske grupe Korak izdvojila poticanje zapošljavanja i ekonomskog osamostaljivanja žena žrtava obiteljskog nasilja.

Pozvala je Hrvatski zavod za zapošljavanje da popularizira kod poslodavaca mogućnost da oni dobiju poticaje za zapošljavanje ciljanih skupina, pa tako i žena žrtava obiteljskog nasilja jer, kako je rekla, to je nedovoljno poznata mogućnost Zavoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene