Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoć otkazivanju Izraelaca

Zemunik obara rekorde, lipanj počeo odlično

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč skandalu s otkazivanjem letova izraelske avio kompanije zadarskoj zračnoj luci, na Zemuniku se i ovog ljeta pripremaju na obaranje rekorda. Dvije i pol tisuće putnika koliko ih se ukupno očekuje do kraja dana odlična je najava sezone.

Lipanj je za zadarsku zračnu luku počeo mnogo bolje nego lani. Na Zemuniku nemaju više vremena razmišljati o tome. To je sada iza njih, jer svakog sata dočekuju nove grupe putnika. Subota je tradicionalno najprometniji dan, a ovu će završiti sa ukupno 11 putničkih aviona. Ako se ovaj trend nastavi, do kraja lipnja u Zadar bi avionima moglo doći ukupno 30.000 putnika, što je više od ukupnog prometa 2000. godine. Ovo povećanje prati se i izgradnjom dodatne infrastrukture, povećava se broj parkirnih mjesta, a nakon sezone je najavljeno širenje stajanke i produživanje piste. Otkazivanje tek nekoliko letova izraelske kompanije tako neće ostaviti veći trag, ali problem s prelaskom preko ceste još uvijek je aktualan. Prošlog ljeta su za potrebe slijetanja velikih ruskih iljuština bili prisiljeni sjeći dio ograde, a morali su odbiti i kompanije koje su htjele u Zadar slati svoje Airbuseve.

Pročitajte i ovo Screenshot žestoka svađa VIDEO Kaos na zadarskom gradskom vijeću, padale psovke i optužbe, a malo je nedostajalo da dođe i do tučnjave: "Vi jasno i glasno podržavate pedofile" Slika nije dostupna Zadar u sve većoj nemilosti zbog rampe koja dijeli cestu od avionske piste

Goste treba znati zadržati

U zračnoj luci gužva već prvog lipanjskog vikenda. 'Predviđamo na današnji dan da će biti dvije i pol tisuće putnika danas', rekao je Vojko Vrdoljak iz zračne luke Zemunik. Povećanje broja putnika odražava se i na poslovanje hotelijera. 'Osjeti se pomak, pogotovo u gostima koji su više prolazni, znači jedno noćenje, dva noćenja', rekao je Marin Kirin direktor hotela Falkensteiner. No kad se sunce skrije iza oblaka, a vjetar ohladi more, goste treba znati zadržati. Uz ponudu hotela, poput opuštajućih masaža, kupanja u bazenima i društvenih igara najbolje se prodaju kulturne znamenitosti. Antički muzej stakla od otvorenja u svibnju posjetilo je gotovo tri tisuće znatiželjnika. Zarađivanje od turizma postalo je prava umjetnost, ali ne i nemoguća misija.

Pad broja turista u odnosu na prošlu godinu

U Zadru kao i u ostatku Hrvatske bilježi se pad broja turista u odnosu na prošlu godinu, ali predsjednik turističke zajednice ističe da se povećao broj noćenja što je mnogo važnije. U Zadru se već godinama trude raznim programima i nastupima svjetskih zvijezda privući goste. Nakon prošlogodišnjeg koncerta Lennyja Kravitza, ovog će ljeta goste razveseliti Jose Carreras. No, unatoč trudu ima još mnogo problema. Gosti se žale na radno vrijeme trgovina. One sada u sezoni nedjeljom mogu raditi do 14 sati, a poznato je da su turisti u kuspovinu navikli ići tek predvečer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene