Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 lipa po kvadratu

Želite živjeti na Lastovu? Zemlju možete dobiti gotovo besplatno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni koji žele obrađivati zemlju na otoku Lastovo, mogu je dobiti u zakup za 10 lipa godišnje po kvadratu.

Župa svetog Kuzme i Damjana na Lastovu onima koji žele obrađivati zemlju nudi parcele za 10 lipa godišnje po kvadratu. Uvjet je živjeti na tom otoku, piše Vecernji.hr.

Pročitajte i ovo Otok Kauai na Havajima Što to on gradi? Golemi tajni građevinski projekt iza zida: "Ima podzemno sklonište i otvor za bijeg! Ovakvo nešto radi samo vojska" Napušteni auti na otoku Drvenik Veli - 6 veliki problem FOTO Dalmatinski otok postao groblje automobila, policija počela uklanjati napuštena vozila

'To je na Lastovu praksa još odavno. Mnoge obitelji danas i ne znaju da obrađuju crkvenu zemlju. Tek kada idu otvoriti OPG ili je pokušaju prodati, otkriju da je zemlja u vlasništvu župe, a oni je već sto godina obrađuju. Crkva je vlasnik milijun kvadrata razbacanih u 30-40 polja, koliko ih Lastovo ima', kaže župnik na Lastovu.

Evo što je Lastovo dočekalo nakon 38 godina...

Nudi se 1000 kvadrata za najam od 100 kuna godišnje na 29 godina.

Na pitanje župniku je li se netko javio na poziv za jeftini najam zemljišta odgovorio je da najviše zovu branitelji.'Oni bi rado došli ovamo živjeti. Mirno je, tiho, lijepo, ima plodne zemlje, samo je netko treba obrađivati.

Ljudi su otišli. Vinogradi i maslinici su zapušteni, nema limuna, lavanda raste u Baranji. Otok je opustio. Danas imamo na Lastovu 650 duša i samo 42 djeteta u osnovnoj školi. Svima bi bilo bolje da se zemlja obradi', kaže Župnik. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene