Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzo otkriva nedostatke

VIDEO Želite znati pravo stanje automobila koji kupujete ili servisirate? Ovako ćete sve doznati za samo jednu minutu

Skener za pregled vozila
Skener za pregled vozila Foto: Facebook screenshot
Sustav obogaćen umjetnom inteligencijom za preglede automobila koji djeluje poput skenera sve više se uvodi na prodajno-servisnim mjestima.

Za sve kupce automobila, ali i vlasnike te servise stižu dobre vijesti kad je riječ o korištenju tehnologije koja omogućava uvid u stanje vozila.

Naime, u tristotinjak prodajno-servisnih mjesta u SAD-u već je implementiran sustav obogaćen umjetnom inteligencijom za preglede automobila. Riječ je o svojevrsnom skeneru koji značajno povećava učinkovitost servisa i skraćuje vrijeme čekanja.

Pročitajte i ovo Vjetrobransko staklo Frit traka Znate li zašto se na vjetrobranskim staklima automobila nalaze crne točkice? Nisu tu samo kao ukras

Proces je jednostavan i ne traje više od minute. Kupac prolazi kroz veliki skener koji snima više fotografija automobila iz svih kutova – uključujući i podvozje. Potom slike analizira softver umjetne inteligencije, koji uočava sve nedostatke na vanjštini, gumama i vidljivim mehaničkim komponentama. Otprilike 30-45 sekundi kasnije, kupac prima potpuni izvještaj o stanju vozila. Ovisno o nalazima, mehaničari tada mogu riješiti sve potencijalne probleme, prenosi HAK Revija.

KTNV piše kako se proces može opisati kao skeniranje automobila magnetnom rezonancom.

Emmanuel Epino, generalni direktor tvrtke Findlay Cadillac iz Las Vegasa, koja se bavi trgovinom luksuznih marka automobila i koja je instalirala automatizirani sustav pregleda vozila (koji je razvio UVEye), pohvalio je sustav koji podržava umjetna inteligencija jer je precizan.

Pročitajte i ovo Ručka automobila, ilustracija Mnogima nepoznata VIDEO Tajna funkcija u vašem limenom ljubimcu koja može i spasiti život: Jeste li znali za nju?

Dodao je da pronalazi stvari koje ponekad njihovi tehničari ne uspiju pronaći.

A Daniel Frandsen iz UVEyea kaže da sustav može brzo otkriti nedostatke poput curenja ulja bez podizanja vozila. Zanimljivo kako je sustav zapravo stvorio dodatni posao u servisima jer se pronalazi daleko više kvarova na automobilima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene