Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogima nepoznata

VIDEO Tajna funkcija u vašem limenom ljubimcu koja može i spasiti život: Jeste li znali za nju?

Ručka automobila, ilustracija
Ručka automobila, ilustracija Foto: Profimedia
Rupa s utorom za ključ na stražnjim vratima automobila s pet vrata omogućava da se blokiraju vrata.

Automobili imaju mnogo funkcija, a zanimljivo kako su neke od njih potpuno nepoznate vozačima. Jasno, da čak i oni koji podrobno vole pročitati uputstva za svoje limene ljubimce ne mogu baš sve funkcije upamtiti. A neke od njih mogu biti itekako važne, pa čak i spasiti živote.

Jedna od takvih je i rupa s utorom za ključ na stražnjim vratima automobila s pet vrata. Ona omogućava da se pomoću ključa blokiraju vrata vozila, što sprečava djecu da na bilo koji način otvore vrata. Za njeno aktiviranje potreban je samo ključ.

Zanimljivo kako mnogi vozači ne znaju da njihovo vozilo ima ovu funkciju. Ujedno, većina koristi sustav središnjeg zaključavanja, no to nije ista razina zaštite jer spomenuta funkcija potpuno onemogućuva otvaranje vrata iznutra te se ona mogu otvoriti isključivo izvana.

Pročitajte i ovo Nesreća, ilustracija Ako se dogodi nesreća Vozači koji imaju kasko osiguranje ovo trebaju znati: Što učiniti ukoliko vam osiguravatelj ne želi isplatiti odštetu

Jer prilikom središnjeg zaključavanja omogućeno je otvaranje zaključanih vrata ukoliko se dva puta povuče ručka. I to je ono što djeca mogu učiniti, primjerice, tijekom igre.

Isto tako, neki automobili imaju opciju potpunog zaključavanja vrata elektronički umjesto s pomoću ključa.

Također, ovu mogućnost na stražnjim vratima bez potrebe za ključem imaju neki automobili poput Nissana iz videa kod kojeg je dovoljno samo pomaknuti sklopku da bi se aktivirala funkcija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene