Jedan od prioriteta nove Vlade, definitivno će biti zdravstvo. Da će taj resor doživjeti znatnije promjene, potvrdio je mandatar Tihomir Orešković. Kao dobar primjer istaknuo je kanadski model.


Liječnici za reforme jesu, a djelomično su i za uštede. 'Ne na uštrb doktora i ne na uštrb pacijenata. Dakle, na nama se štedilo što se štedilo', kazala je dr. med. Ada Barić, predsjednica HUBOL-a.

Vezani članci Mito, ilustracija Hrvatska pri vrhu liste zemalja u kojima se plaća mito za zdravstvene usluge Bolnica u Dubravi (Foto: Pixsell,Luka Stanzl) Liječnici optužili HZZO: Odredili su niske cijene svih zahvata pa bolnice prikazuju kao gubitaše

Što prije žele sjesti za stol s novim čelnim ljudima sustava. 'Sjesti, dogovoriti, vidjeti koji su nam glavni problemi i krenuti na njima raditi jučer. Dakle, ne danas nego jučer. Ono što je zanimljivo da većina stvari na kojima smo mi inzistirali kao struka, nisu iziskivali nikakve velike financijske izdatke. Dakle, strukovni kolektivni ugovor za koji mi preklinjemo da se napravi već dvije godine iziskuje 0 kuna', dodaje Barić.

SASTAVLJA SE VLADA MOST ima kandidate, HDZ ne želi prepustiti jedno ministarstvo

Upravo je to prioritet nove Vlade, tvrdi Ante Ćorušić, kandidat Domoljubne koalicije za ministra zdravlja.

'Uvjeti rada su oni koji se moraju promjeniti. Većina naših kolega koji su otišli u inozemstvo, nisu otišli zbog tih par 100 eura veće plaće, nego zbog toga što su uvjeti rada nezadovoljavajući', prof. Ante Ćorušić iz HDZ-a.

Aktualni ministar za to nije imao sluha. On i danas kaže da je sadašnji sustav dobar. 'Vjerujemo da možemo i u sadašnjem obliku hrvatskog zdravstvenog sustava imati održivi zdravstveni sustav - i financijski ali i da daje kvalitetnu zdravstvenu skrb. Vidjet ćemo što će novi mandatar i nova uprava ministarstva zdravlja poduzimati. Ako se neću slagat s tim kao saborski zastupnik, itekako ću biti glasan i štititi javni interes', smatra Siniša Varga, SDP-ov ministar zdravlja.

A mandatar smatra da ima prostora za efikasnost. Izjavio je da mu se kanadski model čini dobrim. Kanada je jedina zemlja koja ne pokriva troškove propisanih lijekova. Plaćaju ih pacijenti iz vlastitog džepa ili kroz privatna osiguranja. Ali za razliku od SAD-a, i nezaposleni imaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Nadalje, Kanada izdvaja gotovo 30 tisuća kuna po stanovniku za zdravstvenu zaštitu. A primjerice Hrvatska oko 6 tisuća kuna.

'Naš hrvatski zdravstveni sustav traži odgovarajuću reformu koja traje već 30 godina, ali neće biti kopija kanadskog nego ćemo nastaviti svojim putem, koristeći dobra iskustva sustava javnoga zdravstva iz Kanade', dodaje Ćorušić.

A koji god se model usvojio, novom ministru neće biti lako.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook