O novcu koji čeka Hrvatsku i planovima kako sada pomoći gospodarstvu, s ministrom financija Zdravkom Marićem u Dnevniku Nove TV razgovarao je reporter Mislav Bago.


Ministar financija Zdravko Marić kaže da će Hrvatska učiniti sve što može da zemlje poput Austrije, koja se protivi prijedlogu Europske komisije o fondu od 750 milijardi eura za oporavak gospodarstva zemalja pogođenima pandemijom, ne stanu na put prema 10 milijardi eura koje su namijenjene Hrvatskoj.

Vezani članci Zdravko Marić Marić o smanjenju broja ministarstava: "To donosi sa sobom racionalizaciju troškova i bolje funkcioniranje Vlade" Nogometna utakmica HDZ-a - 1 Plenković tehnicira pred Ćirom, a Marić i Aladrović zaigrali nogomet protiv zvijezda

Kada je riječ o ovisnosti hrvatskog proračuna o turizmu, Marić kaže da se u lipnju očekuje izlazak i na međunarodno tržište. Kaže da su kamatne stope na nešto veće od 2 posto, a na domaćem ispod 1 posto. ''Ono što je važno jest da u lipnju imamo čitav niz stvari za platiti. Krenut ćemo početkom mjeseca od mirovine, a nakon toga mogu najaviti da 12. lipnja kreću povrati poreza na dohodak'', rekao je Marić.

Dodaje da je novac za sve to već uračunat u proračun, kao i novac za zaduživanje. ''Planirano je još i prije ovog rebalansa jer imamo dospijeće međunarodne obveznice 10. srpnja u iznosu od milijardu i 250 dolara'', kaže ministar financija. Objasnio je da je kamata za tu obveznicu prije 10 godina iznosila 6,5 posto, a sada će ju se refinancirati na razini od otprilike 2 posto.

''Banke moraju biti otvorenije''

Na pitanje strahuje li od ''novih švicaraca'', s obzirom na to da su neki građani podizali kredite za uređivanje apartmana za iznajmljivanje u turističkoj sezoni, Marić kaže da je to jedan od izazova novonastale situacije.

''Turistička sezona ove godine sigurno neće biti ni blizu kao što je bila prošla. Mi smo kao pretpostavku u našu projekciju BDP-a uzeli pad turizma od čak 70 posto. Mislim da to samo po sebi ima velike reperkusije i na individualne budžete i obveze pojedinih građana i privatnih iznajmljivača'', rekao je Zdravko Marić. Smatra da, kada je riječ o moratorijima, ''banke moraju pokazati još malo više otvorenosti''.

''Sve što je u okviru naših mogućnosti i u okviru naših zakonom predviđenih aktivnosti mi ćemo učiniti, a ja se nadam da će banke konačno otkočiti tu kočnicu'', poručuje ministar financija. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr