Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otvoreno pismo novinara

Fakultet političkih znanosti ukida kolegij Istraživačko novinarstvo, evo što o tome misli struka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fakultet političkih znanosti odlučio je ukinuti kolegij Istraživačko novinarstvu na smjeru novinarstvo. Zbog te odluke je Zbor istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva uputilo otvoreno pismo fakultetu izrazivši zabrinutost i nevjericu.

Zbog istraživačkih novinara ostao je iznenađen nakon odluke da se na Fakultetu političkih znanosti ukine kolegij Istraživačko novinarstvo. Zbog toga su fakultetu uputili otvoreno pismo u kojem navode da je potpuno nejasna odluka da se kolegij ukine ''u vrijeme kad gotovo svakodnevno svjedočimo vrhunskim istraživačkim pričama koje razotkrivaju korupciju i zloupotrebu vlasti i koje same za sebe govore o važnosti istraživačkog novinarstva''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAD POD PRITISKOM Reporteri bez granica objavili popis neprijatelja slobode medija: Na listi prvi put premijer jedne zemlje EU-a Slika nije dostupna komentar saše vejnovića Rehabilitacija amnezije: Napisao bih vam nešto o jednom čovjeku, ali mogli bi me strpati u zatvor

Ističu da je kolegij Istraživačko novinarsko kamen temeljac studija novinarstva, a fakultet svjesno zatvara oči pred svojom odgovornosti prema obrazovanju budućih novinara i novinarki. U pismu su naglasili i da postoji još jedan problem s kolegijem onda kada se izvodi, a to je da se radi o izbornom kolegiju, a ne obveznom.

Pismo Zbora istraživačkih novinara HND-a prenosimo u cjelosti.

''Zbor istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva izražava nevjericu i duboku zabrinutost nakon vijesti da Fakultet političkih znanosti u Zagrebu na svojem studiju novinarstva nanovo ukida kolegij Istraživačko novinarstvo. Vijest koja dolazi u vrijeme kad gotovo svakodnevno svjedočimo vrhunskim istraživačkim pričama koje razotkrivaju korupciju i zloupotrebu vlasti i koje same za sebe govore o važnosti istraživačkog novinarstva još je nevjerojatnija imajući na umu da je aktualni dekan FPZG-a svoj dekanski program između ostalog temeljio na jačanju studija novinarstva. Kako se ukidanje istraživačkog novinarstva u to uklapa, ostaje potpuno nejasno.

Kamen temeljac studija

Razlozi i motivi FPZG-a za ukidanje kolegija koji bi trebao biti temeljni kamen studija novinarstva jednostavno se ne mogu sagledati bez konstatacije da Fakultet ovakvim potezom svjesno zatvara oči pred svojom društvenom odgovornošću koju ima prema obrazovanju budućih novinarki i novinara i novinarskoj struci uopće.

Također, potpuno nam je nejasna činjenica da kolegij Istraživačko novinarstvo, kada i jest u sklopu nastavnog plana, egzistira kao izborni kolegij te da je kao takav već godinama suočen s brojnim problemima u samoj izvedbi. Smatramo kako je, u široj slici studija novinarstva, puno veći problem generalni odnos Fakulteta prema tom studiju. Ne umanjujući pritom važnost studija politologije, iznimno bitnog i za same studente novinarstva, ne možemo se oteti dojmu da jednostavno nije riječ o dva jednakopravna studija pod krovom istog fakulteta.

"Jačanje" studija novinarstva ne može se i ne smije svesti na promjenu imena Fakulteta kojem bi se u nazivu dodalo i "priznalo" novinarstvo; smatramo kako je potrebno dublje zagrepsti u sam nastavni plan studija Novinarstva i jasno se prema njemu odrediti. Pritom mislimo na izborne kolegije koji se nude studentima novinarstva, u čijoj ponudi pretežito prevladavaju politološki predmeti, najčešće zbog nemogućnosti da se osiguraju vanjske suradnje za izvođenje novinarskih predmeta.

Također, već smo istaknuli naše mišljenje da neki novinarski izborni kolegiji, poput Istraživačkog novinarstva, nemaju što raditi u korpusu izbornih predmeta; ozbiljan studij novinarstva takav bi kolegij trebao propisati kao obavezan i poraditi na njegovoj (vrhunskoj) kvaliteti.

Problem je i koegzistencija s još jednim smjerom

Još veći problem studija novinarstva vidimo u njegovoj koegzistenciji sa smjerom Odnosi s javnošću, inkorporiranog u sam studij novinarstva. U tom smislu, realni input i output studija novinarstva svodi se na, s jedne strane, samo nominalno upisivanje studenata novinarstva, a s druge na izdavanje diploma školovanim PR-ovcima.

S obzirom na velik broj studenata koji FPZG upisuju upravo radi Odnosa s javnošću te s obzirom na nedopustive manjkavosti studija novinarstva, smatramo kako se u zabludu dovodi šačica mladih ljudi koja se svake godine upisuje na Fakultet s iskrenom željom da jednoga dana budu novinari. Ne možemo se oteti dojmu da oni koji to i postanu, punokrvne novinarke i novinari postaju unatoč, a ne zahvaljujući studiju novinarstva na FPZG-u.

Brojni napadi na novinare i novinarke

Smatramo da studij novinarstva mora biti striktno odvojen od studija odnosa s javnošću jer je riječ o različitim, nerijetko i međusobno suprotstavljenim profesijama. Odnosi s javnošću često brane partikularne interese, dok je zadaća novinarstvo uvijek i neumorno štititi javni interes.

Stoga, u svjetlu vijesti o ukidanju (ili "zamrzavanju") kolegija Istraživačko novinarstvo, apeliramo na Fakultet političkih znanosti da ozbiljno i sustavno pristupi rješavanju problema položaja studija novinarstva za dobrobit i budućnost cjelokupne novinarske struke u Hrvatskoj. U vremenu brojnih napada na novinarke i novinare i novinarstvo općenito te njihovo konstantno oslabljivanje, ne možemo se pomiriti s činjenicom da tome pridonosi i fakultet zadužen upravo za budućnost naše struke.

Zbor istraživačkih novinara HND-a podržat će svako nastojanje Fakulteta da ojača studij novinarstva i poradi na njegovoj kvaliteti, no potez s ukidanjem Istraživačkog novinarstva jednostavno ne možemo sagledati u tom svjetlu.

Zbor istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva'', stoji u njihovom pismu.

Odgovor s Fakulteta

Portal Srednja.hr na ovu temu je razgovarao i s prodekanicom za nastavu Fakulteta političkih znanosti Gordanom Vilović koja je, uz Tenu Perišin, sunositeljica kolegija Istraživačko novinarstvo. Vilović je rekla da se radi o zamrzavanju, a ne ukidanju kolegija i istaknula da su takvu odluku morali donijeti zbog novog Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje kojim je uveden sustav normiranja rada u znanosti i visokom obrazovanju.

''U ovom trenutku nismo imali logistiku jer nas i naš novi Kolektivni ugovor obvezuje na uravnoteženost između nastavne i znanstvene djelatnosti ustanove u kojoj radimo. Ja sam nažalost morala za ovu godinu odustati i od svih tutoriala za Erasmus studente i od predmeta Mediji i pravo djeteta, pored ovoga kolegija na diplomskom studiju novinarstva gdje sam sunositeljica. Mislim da je isti slučaj i s kolegicom Tenom Perišin koja je ravnopravna nositeljica na predmetu Istraživačko novinarstvo. Ona također ima niz predmeta i tutoriala pa je i njoj novo normiranje nastave izazvalo problem, objašnjava Vilović i dodaje kako vjeruje da će sljedeća akademska godina ‘biti slobodnija od redovitih nastavnih obveza i ponovno 'odmrznuti' sve izborne predmete koje želimo izvoditi’'', objasnila je prodekanica.

Aktualno Snažno nevrijeme stiglo u Hrvatsku, Gorski kotar pogodila velika tuča. Izdana upozorenja najvećeg stupnja Tuča u Gorskom Kotaru (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Tuča u Gorskom Kotaru (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Tuča u Gorskom Kotaru (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Tuča u Gorskom Kotaru (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tuča u Gorskom Kotaru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Tuča u Gorskom Kotaru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tuča u Gorskom Kotaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tuča u Gorskom Kotaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tuča u Gorskom Kotaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska Snažno nevrijeme stiglo u Hrvatsku, Gorski kotar pogodila velika tuča. Izdana upozorenja najvećeg stupnja 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene