Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Padaju cijene mlijeka

RUŠENJE CIJENA Zbog viška na europskom tržištu ugroženo 30 tisuća radnih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako ga nema dovoljno za vlastite potrebe, otkupljivači najavili još niže otkupne cijene mlijeka domaćih proizvođača.

Ukidanje mliječnih kvota europskim farmerima i ruski embargo, prouzročili su višak od tri milijarde litara mlijeka na tržištu. Po dampinškim cijenama to je mlijeko počelo stizati u Hrvatsku, koja na policama već ima 45 posto uvoznog mlijeka.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

I dok domaćeg mlijeka nema dovoljno za vlastite potrebe, farmerima prijeti novi udarac. Otkupljivači su najavili još niže otkupne cijene. Cijena mlijeka pada i za 18 lipa. Otkupljivači ne žele reći zašto, no žale se na konkurenciju.

'Ono što je danas osnovni problem hrvatskih mljekara je zapravo prekomjeran uvoz gotovih proizvoda od strane trgovačkih lanaca', objasnila je Rašeljka Marac iz Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka - Cromilk.

Veliki gubitci

Za farmere poput Lidije, to znači gubitke. 'Mi smo sad već ono na dnu proizvodnje, ako se ovo desi mi bismo negdje od 25 do 30 tisuća kuna manje mjesečno uprihodovali', zabrinuta je proizvođačica mlijeka, Lidija Pavić.

Litra mlijeka ni sada ne pokriva troškove. Šest decilitara potrebno je za hranu, po dva će pojesti kredit i plaće, a s ostatkom kojeg nema, treba platiti poreze, vodu, struju i veterinara.

'Prosječna cijena se kreće od 1,80 do 2,20 kune, a Agronomski fakultet je izračunao da je prosječna cijena koja bi trebala biti u Hrvatskoj je 3,24 kuna', dodaje Pavić.

U 13 godina broj farmera pao je sedam i pol puta, a proizvodnja mlijeka u odnosu na rekordnu 2009. godinu, za više od 200 milijuna kilograma. Istodobno, raste uvoz, najviše iz Češke, Nizozemske, Njemačke i Austrije, gdje su porezi i kamate znatno niži nego u našoj zemlji.

'Najbolja i najpraktičnija mjera, koja ne bi se odmah vidjela u prvih par mjeseci, ali ona bi dala svoje rezultate u idućoj godini, kad bi se smanjio PDV na sve one impute', rekao je prof.dr. Pero Mijić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. 

Uvozno mlijeko u Hrvatsku stiže po dampinškim cijenama od oko 3 kune za litru. A dok će potrošači uštedjeti, pad cijena ugrozit će 30 tisuća radnih mjesta.

Nastavak proizvodnje - upitan

Proizvodnja jedne litre mlijeka već sada ne pokriva sve troškove, zbog toga se i događaju otpuštanja, zatvaranja farmi, mnogi su odustali, a preostali kažu da će i oni morati staviti ključ u bravu padnu li cijene mlijeka za 18 lipa kod manjih, odnosno 23 lipe kod većih proizvođača.

Naši proizvođači već u samom startu nemaju jednak položaj kao što je to slučaj s proizvođačima u zemljama izvoznicama. Dok za ulazne troškove u Hrvatskoj proizvođači mlijeka moraju platiti stopu poreza od 25%, taj isti porez u drugim zemljama iznosi između 4% i 10%.

Kako je poslovati u Hrvatskoj provjerili smo na obiteljskoj farmi koja ima 15 zaposlenih i oko 600 životinja.

'Naša cijela obitelj je u ovom poslu od oca, djeda, pradjeda, pa sad i ja. Naša dnevna proizvodnja kreće se oko 4700 litara', kazao je Dominik Bokun.

Cijena mlijeka porasti će za 18 lipa, a ovoj farmi, koja puno proizvodi cijena raste za 23 lipe.

'Svjedoci smo kontinuiranog pada cijene mlijeka. Porast od 23 lipe predstavlja ogroman udar na domaće mljekarstvo osobito na obiteljska poljoprivredna gospodarstva. U našem slučaju procijenjeni gubitak je oko 32, 33 tisuće kuna mjesečno', kazao je Bokun koji kaže kako ukoliko se ovaj trend pada cijena nastavi, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj nema budućnost.

'Ja ne vidim budućnost u mljekarstvu. Kao obitelj smo imali velike planove, imamo isprojektirano bioplinsko postrojenje od 500 kilovata,a to se sve oslanja na proizvodnju mlijeka i proizvodnju krava. Ako budemo gasili proizvodnju mlijeka time si ukidamo i daljnje planove', rekao je Bokun te dodao kako je realna cijena mlijeka oko 3, 5 kuna, ne bi li se pokrili troškovi proizvodnje te ostvarila zarada za nastavak poslovanja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene