Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast broja stanovnika

Hrvatska je prvi puta nakon 18 godina u demografskom plusu, no glavni problem ostaje

Aktualno Galerija Strani radnici - 1 Strani radnici - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Strani radnici - 2 Strani radnici - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Strani radnici - 3 Strani radnici - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Strani radnici - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog velikog broja useljavanja stranih radnika Hrvatska je, nakon 18 godina, u demografskom plusu. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Hrvatska je u demografskom plusu - nakon 18 godina, na kraju 2023. godine bilo je 11 tisuća stanovnika više nego 2022. No to nije rezultat većeg broja novorođenih, nego izrazito snažnog useljavanja stranih radnika u Hrvatsku. Zajednica stranih radnika u Hrvatskoj sve je veća i veća.

U župi svetog Blaža u Zagrebu služi se misa na engleskom jeziku: u dva tjedna je kršteno čak 14-ero djece, uskoro stiže i svećenik s Filipina. Za ovaj par nema dvojbe - dolazak u Hrvatsku bio je dobar potez.

"Što se mene tiče, ovdje sam već tri godine i uživam u tome. Planiram ostati jer je Hrvatska bila dobra prema meni, a ja se trudim vratiti to istom mjerom, trudim se biti i dobar građanin i dobar radnik i sve ostalo“, rekao je Ernest s Filipina.

Pročitajte i ovo Gužva na naplatnoj postaji Lučko Izvijestio HAK Gužve na hrvatskim prometnicama: Turisti se vraćaju s mora, vozi se u kolonama

Ernestova zaručnica je trudna, što vjerojatno najbolje svjedoči o želji za ostankom - svoju obitelj žele dizati u Hrvatskoj.

"Ovdje postoji ravnoteža, imamo vrijeme za posao i vrijeme za život kad je posao gotov. Zdravstvo je besplatno kao i na Filipinima, ali bolje je živjeti ovdje nego na Filipinima“, rekla je Jacqueline s Filipina.

I upravo zahvaljujući stranim radnicima Hrvatska je, prema procjenama zavoda za statistiku, u prošloj godini imala tri milijuna, 861 tisuću i 967 stanovnika, što je za oko 11 tisuća više nego u 2022.

To ne znači da su demografski problemi nestali, nego da je 69 tisuća 396 doseljenih stranih radnika bilo više i od 39 tisuća i 218 građana koliko je lani otišlo iz Hrvatske i od negativnog prirodnog prirasta prema kojem je lani bilo oko 20 tisuća umrlih više nego rođenih.

No to otvara i pitanje o - upravljanju useljavanjem. Ministar demografije zasad nije mnogo govorio na tu temu.

"Strpljivi budimo svi skupa, ja sam pun optimizma. Ponavljam da je ovo pobjednička priča, to vam mogu reći, sto posto“, rekao je Ivan Šipić sredinom svibnja.

Paradoksalno, izbori i ulazak novog partnera u vladu cijelu je priču možda pomalo i usporio. Imigracijska strategija jedna je od top tema za novu koaliciju, pogotovo za Domovinski pokret koji želi toj temi dati svoj pečat. No, iako je zakon o strancima već prošao javnu raspravu, razgovor koalicijskih partnera o imigracijskoj strategiji još nije počeo. Nova TV neslužbeno doznaje kako bi se to moralo dogoditi već idući tjedan.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća, ilustracija Nesreća na Rabu Maloljetnica naletjela na automobil: Motor joj se zarotirao, pao pa ju je zapalio

Rok koji je prošla vlada sama sebi bila zadala bio je kraj 2023. godine. Koliko će u ovoj temi biti teško pomiriti stavove HDZ-a, Domovinskog pokreta, liberala iz HSLS-a i manjinaca trebali bi pokazati već naredni tjedni.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene