Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O skraćivanju nastave šute

Ministarstvo o predavanju don Damira Stojića: "Tražimo hitno očitovanje škole"

Obavijest o predavanju (Screenshot: Škola za modu i dizajn)
Obavijest o predavanju (Screenshot: Škola za modu i dizajn)
Aktualno Galerija +0 Obavijest o predavanju (Screenshot: Škola za modu i dizajn) Galerija 1/1 >>
"Vjera i mladi" tema je predavanja za sve učenike i nastavnike koje će u zagrebačkoj Školi za modu i dizajn održati don Damir Stojić. Zbog toga predavanja bit će skraćeni sati, a na njega su pozvani svi.

Na obavijesti o predavanju don Damira Stojića u školi piše da će na dan održavanja predavanja biti skraćena nastava. O kakvom se predavanju radi i zašto se skraćuju školski sati, pitali smo vršiteljicu dužnosti ravnatelja dr. sc. Maju Dadić Žeravica.

Predavanje je neobvezno

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna opet iznenadio izjavama Don Stojić: ''Harry Potter ubija i uništava vjeru u Boga. S tim knjigama je bolje ne imati posla'' Slika nije dostupna Nakon predavanja u studentskom domu Ministar Kuščević: "Nitko nema pravo prozivati Darija Kordića, on je odslužio kaznu"

"Dana 25. 10. 2018. godine u 13:20 sati studentski kapelan Zagrebačke nadbiskupije don Damir Stojić održat će predavanje u sklopu nastave vjeronauka s temom Mladi i vjera za učenike/-ce koji/-e pohađaju nastavu katoličkog vjeronauka. Ostali nastavnici i učenici su pozvani prema svojim aspiracijama. Dakle, otvoreno je za sve nastavnike i učenike, ali u sklopu nastave vjeronauka. Primjerice, kao što recimo neke sadržaje iz struke mogu, ukoliko ih zanima, pratiti i nastavnici iz općeobrazovnih predmeta.

Stoga naglašavam kako nema obveze prisustva navedenom predavanju, a s čime su upoznati naši nastavnici i učenici. Nastava toga dana je skraćena obzirom da je drugačije vrlo teško organizacijski izvesti održavanje predavanja obzirom da u našoj Školi 183 učenika/-ca od ukupno 322 upisanih pohađa nastavu katoličkog vjeronauka. Na takav način postupamo prema svim našim vanjskim predavačima. (...)

Kao što vidite iz navedenog, naš školski život bogat je mnogim aktivnostima kojima pokušavamo zadovoljiti interese naših učenika/-ica i nastavnika/-ica. U prilogu Vam šaljemo obavijest koja je interna i objašnjena našim djelatnicima i učenicima, tako da objava bez konteksta naše Škole mijenja smisao", piše u priopćenju Škole za modu i dizajn koje potpisuje v. d. ravnatelja dr. sc. Maja Dadić Žeravica.

Nastava se uvijek skraćuje kod vanjskih gostovanja

"Riječ je o predavanju u sklopu nastave vjeronauka i naravno da nije obvezno ni za koga, već na njega idu učenici vjeronauka, a svi ostali mogu i ne moraju doći. Nastava na dan predavanja nije skraćena zbog vjeronauka, to je uvijek tako kad imamo nekakva vanjska gostovanja. Nema veze je li riječ o don Damiru Stojiću, nekoj udruzi koja drži nekakvo predavanje ili je riječ o fakultetskom profesoru, uvijek isto postupamo", kazala je za DNEVNIK.hr Dadić Žeravica.

"Don Damir gostuje u našoj školi kao i drugi predavači", dodala je Dadić Žeravica i ponovila da se radi o vjeronauku te da sve informacije vodi školski vjeroučitelj i na predavanju neće biti ništa što nije primjereno učenicima.

Oglasilo se Ministarstvo

O gostovanju don Damira Stojića se oglasilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Na naš upit o tome je li uobičajena praksa skraćivanja nastave kod vanjskih gostovanja povezanih s nastavom vjeronauka i poziva svim učenicima i zaposlenicima škole, odgovorili su da je zatraženo hitno očitovanje škole o cijelom slučaju.

Odgovor koji je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stigao za DNEVNIK.hr prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo je zatražilo hitno očitovanje škole o navedenom slučaju. Stav je Ministarstva da učenici i radnici Škole koji nisu vjernici ili nisu vjernici većinske katoličke vjeroispovijesti ne budu dovedeni u diskriminirajući položaj, dakle da se takve i slične aktivnosti organiziraju tako da ne budu obvezujuće za sve učenike.

Nadležnost je i obveza svake školske ustanove planirati i provoditi kulturne, javne i ostale aktivnosti u skladu s propisima, pri čemu su dužne zaštititi prava i interese svih učenika", odgovoreno je iz Ministarstva.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene