Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I za one koji idu na maturalac

Zbog nereda u Kataloniji Ministarstvo vanjskih poslova RH objavilo upozorenje za građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji jedne zagrebačke agencije večeras i sutra maturanti su trebali krenuti na putovanje u Barcelonu gdje su tijekom nedjelje trajali sukobi s policijom zbog referenduma u Kataloniji. Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je posebne preporuke, a oglasila se i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Kako saznaje Nova TV, ministrica Blaženka Divjak je od Ministarstva vanjskih i europskih poslova zatražila je službenu procjenu sigurnosti i stanja u tom katalonskom gradu.

Pročitajte i ovo Neredi u Barceloni (Foto: AFP) TRENUTNO VLADA ZATIŠJE Kaos u Barceloni: U neredima ozlijeđeno više od 180 ljudi, spremaju li se večeras novi prosvjedi? Gradske službe čiste Barcelonu nakon nereda (Foto : Dnevnik.hr) Policija preuzela kontrolu Reporterka Katarina Alvir iz Barcelone: "Za danas nisu najavljeni novi prosvjedi, ali to ne znači da ih neće biti"

"Upravo sam dobila informaciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova o sigurnosnoj procjeni putovanja u Španjolsku, za koju se preporučuje oprez i dodatno informiranje prije puta. Predlažemo školama čiji učenici putuju u Španjolsku da dostave popise sudionika Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i našem Veleposlanstvu u Madridu. Učenicima i nastavnicima savjetujemo oprez i praćenje uputa lokalnih tijela te kontaktiranje našeg Veleposlanstva ukoliko zatrebaju konzularnu pomoć", poručila je ministrica putem svoje službene stranice na Facebooku.

Donosimo preporuke Ministarstva vanjskih poslova što se tiče Katalonije:

Hrvatskim državljanima preporučujemo da sljedećih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima (Tarragona i Girona) te savjetujemo izbjegavanje mjesta većih okupljanja, oprez i praćenje uputa lokalnih vlasti. Za utorak, 3. listopada 2017. godine najavljeno je održavanje prosvjeda u Kataloniji te hrvatskim državljanima preporučujemo kontinuiran oprez i praćenje situacije iz svih dostupnih izvora.

U slučaju potrebe hrvatskim je građanima na raspolaganju dežurni telefon konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu: 00 34 630 526 085.

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Barceloni i Cambrilu 17. i 18. kolovoza 2017. godine, hrvatskim građanima i dalje preporučujemo maksimalan oprez, izbjegavanje mjesta velikih okupljanja te informiranje iz svih dostupnih izvora.

Opasnost od terorističkih napada u Kraljevini Španjolskoj je visoka (na četvrtom od pet stupnjeva opasnosti). Nedavni teroristički napadi izvedeni su na mjestima na kojem se okuplja veći broj ljudi (turistička središta i šetališta).

Preporučuje se maksimalan oprez na mjestima većeg okupljanja zbog opasnosti od mogućnosti ponavljanja terorističkih napada. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. Tijekom boravka u Kraljevini Španjolskoj informirajte se o telefonskim brojevima hitnih službi, brojevima i adresi Veleposlanstva RH u Madridu", stoji u obavijesti Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjetimo, u Kataloniji se održao referendum za nezavisnost koji su španjolske vlasti proglasile neustavnim. Policija je zatvorila brojna biračka mjesta, a u sukobima sa sigurnosnim snagama, prema procjeni katalonskih vlasti, ozlijeđeno je više od 700 osoba

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene