Prazna sabornica
Prazna sabornica Foto: Sanjin Strukic

Nakon što u studenom niti jedan zastupnik nije novčano kažnjen zbog neopravdanog izostanka s plenarne saborske sjednice, već u prosincu kažnjeno ih je sedmero u ukupnom iznosu od 1200 kuna.


Zbog neopravdanog izostanka s plenarne saborske sjednice u prosincu je kažnjeno sedmero zastupnika u ukupnom iznosu od 1200 kuna. Riječ je o jednom zastupniku i šest zastupnica, čija se imena rijetko ili nikada nisu našla na popisu onih koji markiraju. To su Tomislav Okroša (HDZ), Marijana Balić (HDZ), Ivana Kekin (NL), Romana Nikolić (Socijaldemokrati), Sanja Radolović (SDP), Renata Sabljar-Dračevac (Socijaldemokrati) i Sanja Udović (NZ).

Od 12 dana, koliko se u prosincu plenarno zasjedalo, svi su, osim Sabljar-Dračevac, izostali po jedan dan, pa će im paušal od 1500 kuna biti umanjen po 150 kuna. Sabljar Dračevac izostala je dva dana, što znači 300 kuna manji paušal.

Zastupnicima naplaćeno 14.250 kuna ili 1900 eura kazni

S prosincem iznos kazni naplaćenih u nepunih šest mjeseci ove godine, popeo se na 14.250 kuna ili 1900 eura.

Glasanje u Saboru Objavljeni prvi podaci iz Sabora: Poznato tko se na sjednicama najviše javljao za riječ

U aktualnom sazivu Sabora, konstituiranom u srpnju 2020., zbog epidemije COVID-a do svibnja se neopravdani izostanci nisu ni evidentirali ni kažnjavali.

Kad se s tim počelo, u prvom mjesecu kažnjeno je 20 zastupnika. U lipnju i srpnju bilo ih je upola manje, po devet, u listopadu samo troje, u rujnu samo jedan, a u studenom nijedan.

Kažnjavanje neopravdanih izostanaka uvedeno je 2017. na inicijativu Mosta. Iako im je dijapazon opravdanja poprilično širok - bolest, smrtni slučaj u obitelji, poziv suda, nazočnost na društvenim, političkim i inim skupovima, sjednice općinskih i gradskih vijeća, u proteklih pet godina na prste jedne ruke stali bi mjeseci u kojima nije bilo zastupnika s neopravdanim izostancima.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju