Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA SNAZI OD 1. SIJEČNJA

Izglasan novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama: Mnogi će primati veću naknadu

Hrvatski sabor: Ilustracija - 1
Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski sabor u petak je donio novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama slijedom kojega se u idućoj godini povećava više naknada i prava.

Od 1. siječnja povećava se naknada za trogodišnji dopust za blizance i treće dijete, sa sadašnjih 2328 kuna na 4175 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suprotni pogledi na život SREĆA S DVA LICA 'Zar je doista tako teško živjeti život kakav želiš, a ne kakav drugi od tebe očekuju?' Slika nije dostupna Priznao da puši crack 'Gradonačelnik MORA otići!'

U istom iznosu povećava se i novčana potpora za roditelje djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do njegove navršene osme godine.

Prvi put uređuje se i pravo na udomiteljski dopust, priznat će se u trajanju od šest mjeseci do sedme godine djetetova života.

Pravo na očinski dopust, koji traje 10 odnosno 15 dana, ovisno radi li se o jednom djetetu ili blizancima, i koji u cijelosti pokriva država, dobit će i posvojitelji.

Povećava se udio za domove za starije

Sabor je izmijenio zakon o financiranju općina, gradova i županija, odnosno uskladio ga sa zakonima o socijalnoj skrbi i o vatrogastvu.

Kod prvog se usklađenje odnosi na raspodjelu poreza na dohodak u dijelu koji se odnosi na financiranje decentralizirane funkcije socijalne skrbi tako da se od iduće godine udio za domove za starije osobe povećava sa 0,6 na 0,8 posto.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor - 2 NIŽU SE REAKCIJE Plenković nije uspio: HDZ nije skupio dovoljno ruku za Vladinu odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prava radnika Pogledajte što je sve novo u Zakonu u radu: Uređuje se i dodatni rad za drugog poslodavca

Kod usklađenja sa Zakonom o vatrogastvu, sredstva iz udjela za decentraliziranu funkciju vatrogastva od jedan posto, jedinice ne mogu preraspodijeliti na ostale decentralizirane funkcije već isključivo koristiti za financiranje vatrogasne mreže.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene