Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fiktivni računi

Izvlačenje novca trajalo godinama, odbijeni zahtjevi za visokim jamčevinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Županijski sud odredio je u četvrtak navečer istražni zatvor protiv trinaest osumnjičenika u slučaju u kojem je Uskok pokrenuo istragu zbog izvlačenja više od 57 milijuna kuna preko fiktivnih računa, a za troje je odbio prijedlog za određivanjem istražnog zatvora.

''Izdavanje i plaćanje fiktivnih računa i faktura, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza, posebice poreza na dobit, to je modus operandi ove operacije koja traje od 2009. godine.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Josipa Pleslić uhićeno dvoje Objavljeni detalji nove istrage protiv Josipe Rimac: Kao mito tražila da ne plaća režije, opremili joj i kuću u Vodicama

Najveći broj inkriminirajućih djela se dogodio 2011. i 2012. godine, znači prošlo je od tada već šest godina.

Zanimljivo je da se u okviru istrage spominju i imena dvojice austrijskih državljana. Naime, jedan od njih je izdao i platio fakturu za savjetovanje oko postavljanja reklama oko trgovačkog centra Westgate u Zaprešiću i to je naplaćeno milijun i 100 tisuća kuna. Drugi je fakturirao račun za analizu posjetitelja trgovačkog centra Arena u Zagrebu i naplatio u iznosu od milijun i pol kuna. Iako ih USKOK spominje protiv njih nije pokrenuta istraga, dakle nije zatraženo određivanje istražnog zatvora, što znači da postoji mogućnost da će USKOK taj predmet predati međunarodnim institucijama, u ovom slučaju austrijskom pravosuđu.

Jedini je motiv bio kako platiti što manje poreza i prireza preko tih faktura.

Trojica osumnjičenika koji su pušteni, pušteni su bez jamčevine, ali su im izrečene mjere opreza, naravno na sve ovo postoji i mogućnost žalbe'', izvijestio je Andrija Jarak za Dnevnik Nove TV.

Jedna je osoba nedostupna pravosuđu

Uskok je ranije u četvrtak pokrenuo istragu protiv 21 osobe, 10 tvrtki i jedne udruge koje tereti za zločinačko udruživanje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganje u toj zlouporabi, a određivanje istražnog zatvora zatražio je za 13 osoba.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Vjekoslav Tolnaj izjavio je novinarima nakon ročišta da je istražna sutkinja prihvatila prijedlog u odnosu na 13 optuženika i odredio im istražni zatvor po traženim osnovama, dok je u odnosu na troje odbio takav prijedlog i odredio im mjere opreza. Među ljudima protiv kojih je određen istražni zatvor je i osoba zasad nedostupna pravosudnim vlastima.

Osumnjičenici su nudili visoke jamčevine u zamjenu za obranu sa slobode koje su se kretale od pola milijuna do milijun kuna, ali ih je sud odbio.

Sud je odbio i Uskokov prijedlog da se istražni zatvor odredi i protiv Danijela Artenjaka pa će se on braniti sa slobode.

Artenjakov odvjetnik Mate Matić komentirao je informaciju po kojoj je tvrtka njegovog branjenika ''Napredni modeli'' radila na predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović i kampanji HDZ-a za parlamentarne izbore 2015., kazavši da taj slučaj nema nikakve poveznice s HDZ-om.

''Da ima, onda bi to mogli vidjeti u činjeničnom opisu. Nedvojbeno je da je tvrtka mog klijenta radila promidžbu i bila angažirana u kampanji HDZ-a, od Tomislava Karamarka i predsjednice, međutim svi su poslovi odrađeni i naplaćeni, i inkriminacija s tim nema nikakve veze'', rekao je Matić.

Činjenica što je netko iza toga nekakvim fakturama htio doći do novca, prema Matićevim riječima, ne može se povezivati s HDZ-om s kojim taj slučaj nema nikakvih dodirnih točaka.

U HDZ-u se doznaje da je iz financijskog izvješća o provedbi parlamentarnih izbora 2015. vidljivo da su ''Napredni modeli'' bili angažirani kao jedna od vanjskih tvrtki koja je sudjelovala u provedbi izborne kampanje tadašnje „Domoljubne koalicije“.

''Za izvršene usluge tvrtka 'Napredni modeli' ispostavila je račune i dokaznice, a HDZ je platio izvršene usluge u skladu sa sklopljenim Ugovorom o poslovnoj suradnji - transparentno i u skladu sa zakonom. Navedena poslovna suradnja bila je predmet redovitog postupka revizije te je Državni ured za reviziju za poslovanje HDZ-a za 2015. godinu, podsjećamo, dao bezuvjetno mišljenje'', kažu u HDZ-u, navodeći da izvan toga nemaju nikakvih drugih spoznaja o poslovanju te tvrtke.

''Što se tiče kampanje bila je u potpunosti čista, svi računi prevrnuti su više puta i koliko sam čula aktivnosti te tvrtke kad je riječ o mojoj kampanji nisu uopće predmet istrage'', rekla je predsjednica kolinda Grabar-Kitarović.

USKOK nastavlja istraživanje kako bi utvrdio koliko je zbog izbjegavanja plaćanja poreza i drugih davanja u tom slučaju oštećen državni proračun.

Novac je među ostalim navodno izvučen i iz tvrtki Westgate, Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus itd. (Andrija Jarak/Josipa Krajinović/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene