Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ICTY

Završen tužiteljski dio postupka u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom u četvrtak je rješavanjem preostalih administrativnih pitanja završen tužiteljski dio dokaznog postupka, a suđenje se nastavlja 19. ožujka posebnim ročištem na kojem bi obrana generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača trebala iznijeti svoje argumente u prilog odbacivanju dijelova, odnosno čitave optužnice.

Ovisno o odluci raspravnog vijeća, izvođenje dokaza obrane slijedit će mjesec dana nakon toga posebnog ročišta. Generali Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za zločine tijekom i nakon akcije Oluja u ljeto 1995. godine i suđenje je počelo 11. ožujka prošle godine. Dokazni postupak tužiteljstva zaključen je rješavanjem preostalih administrativnih pitanja, uglavnom usvajanja u spis dokaza koje su u dosadašnjem tijeku postupka predložili obrana i tužiteljstvo.

Pročitajte i ovo Margarita Simonjan Frustrirana svime VIDEO "Sve ih treba strijeljati!": Ruska voditeljica izgubila živce zbog neuspjeha u Ukrajini te predložila brutalno rješenje Slika nije dostupna Nastavak sukoba Plenković opleo po Milanoviću: "Netko je tko je pun gnoja, karakterno. Patološki laže. Imamo trovača koji je anomalija političkog sustava"

No, Sudskom vijeću preostalo je rješiti nekoliko podnesaka obiju strana u postupku o čijem će rješavanju ovisiti daljnji raspored suđenja. Među njima su zahtjev tužiteljstva da se pred sudom ponovno sasluša Marko Rajčić, nekadašnji zapovjednik topništva Zbornog područja Split koji je nadavno svjedočio pred Tribunalom o uporabi hrvatskog topništva u Oluji. Tužitelji traže da se Rajčić pozove obvezujućim nalogom kako bi odgovorio na pitanja o popisu topničkih ciljeva Jagoda operativne skupine Zadar koji su naknadno uvršteni u dokazni spis.

Haško tužiteljstvo zatražilo je i saslušanje pet svjedoka koji bi trebali potvrditi autentičnost tzv. brijunskih transkripata sa sastanka bivšeg predsjednika Franje Tuđmana s vojnim vrhom uoči Oluje 31. srpnja 1995. godine. Predstavnici tužiteljstva su, međutim, neslužbeno najavili da će odustati od toga zahtjeva. Osim toga, Sudsko bi vijeće trebalo odlučiti o podnesku obrane u kojem se zbog dodatnih priprema traži odgoda početka iznošenenja argumenata za odbacivanje optužnice.

Prema riječima Gotovinina odvjetnika Grega Kehoea, obrani je potrebno dodatno vrijeme za istragu o 189 ubojstava koja nisu bila obuhvaćena prvobitnom optužnicom, nego su u nju uvrštena naknadno. Najavljujući nastavak suđenja za 19. ožujka, predsjedavajući Sudskog vijeća Alphons Orie rekao je da su, s obzirom na sve nerješene zahtjeve, nakon toga ročišta moguće izmjene u rasporedu nastavka suđenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene