Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podrška nato-u

Pogledajte američki ratni brod koji je uplovio u splitsku luku Lora: Dnevnik Nove TV jedini u unutrašnjosti impresivne grdosije

Aktualno Galerija Američki ratni brod u Splitu - 1 Američki ratni brod u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Američki ratni brod u Splitu - 4 Američki ratni brod u Splitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Američki ratni brod u Splitu - 5 Američki ratni brod u Splitu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Američki ratni brod u Splitu - 4 Američki ratni brod u Splitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Američki ratni brod u Splitu - 1 Galerija 1/10 >>
Ekipa Dnevnika Nove TV jedina je imala priliku razgledati američki ratni brod koji je s 350 mornara uplovio u splitsku luku Lora.

Američki ratni brod USS San Jacinto, uplovio je u splitsku luku Lora. Dugačak više od 150 metara opremljen je brojnim naoružanjem i radarima. Splitska ekipa Dnevnika Nove TV jedina je imala priliku zaviriti u unutrašnjost broda - od kuhinje do posebne sobe u koju ulaze rijetki i u kojoj nije dopušteno korištenje mobitela.

Brod je pratnja nosaču zrakoplova Harry Truman, koji je u Splitu boravio u veljači. U Hrvatskoj ostaje nekoliko dana, a s njim je stiglo i 350 mornara.

Kroz utrobu broda prolazi se hodnicima koji su ukupno dugi više od jednog kilometra. Uski su. Više prostora ima u kantini. Za mornare hrane ne smije nedostajati. Točnije, hrane ima dovoljno za mjesec dana, ako je potrebno. Samo kamere Nove TV mogle su ući u informacijski centar.

Ekipa Dnevnika Nove TV mobitele u toj sobi nije smjela koristiti, a bilo je dozvoljeno snimanje samo jednog kadra. 

"Ovo je informacijski centar. Ovo je mozak broda. Nažalost ne možemo imati više upaljenih ekrana zbog sigurnosnih protokola. Ali mislim da je važno vidjeti gdje mornari rade", kaže kapetan broda Christopher E. Marvin. 

Brod je dugačak kao gotovo dva nogometna igrališta. Na njemu se nalazi razna oprema od radara do torpeda. U Split je stigao nakon vježbi u Sredozemnom moru.

"Dio smo iste borbene grupe kao i Harry Truman. Na Mediteranu radimo i podržavamo NATO i naše saveznike u regiji. Tu se odvijaju mnoga sjajna partnerstva kroz NATO i Hrvatsku i ostatak zemalja. Stvarno cijenimo i želimo zahvaliti Hrvatskoj za naš boravak ovdje", poručuje kapetan broda. 

"Ovdje sam 5 godina, vrijeme je da se sada prebacim drugdje. Dobro je iskustvo da krenem s nečim novim u karijeri, ali i dalje bih htjela ostati u mornarici", kaže Phoenix Jenkins iz Američke mornarice.

Pročitajte i ovo Stresna zanimanja - 5 prvih deset Koja su najstresnija zanimanja? "Aktivni su 16 do 18 sati dnevno, neprestano su u pokretu"

Razlog posjeta je ponajprije kažu odmor nakon duge plovidbe.

Pročitajte i ovo Dogovaranje alternativnih ruta za izvoz žita iz Ukrajine Napredak u pregovorima Napokon postignut dogovor oko ukrajinskog žita? Glavni tajnik UN-a optimističan: "Ovo je veliki iskorak, ali..."

"Jednostavno je lijepo ovdje. Htjela sam vidjeti slapove Krke ili Modru špilju, ali je malo daleko. Pokušat ću neki drugi put", kaže. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene