Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve zbog izbora?

Raspušten splitski ogranak SDP-a - Baldasar nije htio ništa komentirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz samo jedan glas protiv, danas je raspušten splitski ogranak SDP-a.

19:15 - Ivo Baldasar oglasio se porukom.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Danas je Sveti Duje i ni na jedan način ne želim umanjiti i zasjeniti vrijednost i važnost današnjeg dana. Kao gradonačelnik imam protokolarne obaveze, a ostatak vikenda provest ću sa sugrađanima i obitelji. Za sve izjave bit će vremena u narednim danima', poručio je Baldasar.

19:00 - Neslužbeno se doznaje da je Bernardić bio protiv raspuštanja splitske organizacije jer nije obrazloženo. Također se doznaje da se tijekom rasprave, raspuštanju protivio i potpredsjednik SDP-a Tonino Picula.

Član Predsjedništva Zdravko Ronko, kako se doznaje, tražio je da se iz stranke izbaci Bernardić zbog toga što je na svom facebook profilu prije tjedan dana kritzirao Ronkovu odluku o izbacivanju iz SDP-a Ivana Vlahovića, člana iz Požege koji je bio šef Komadininog izbornog stožera tijekom unutarstanačkih izbora, na kojima je ponovno pobijedio Zoran Milanović. No o tome se nije glasalo, a neki mediji su objavili da je Bernardić dobio opomenu.

Bernardić je u toj objavi od 30. travnja napisao da su počele čistke u SDP-u. "Počele čistke u SDP-u. Izbačen šef Komadininog stožera u Požegi. Vodstvo SDP-a Požege nakon svog potopa na izborima za mjesne odbore, HDZ-HSU 141 : SDP 57 vijećnika, našlo krivca, šef stožera Zlatka Komadine, Ivan Vlahovic! Bravo drugovi!"

17:00 - U 17 sati izvanrednu pressicu održao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Zanimljivo, nije uopće komentirao što se danas dogodilo sa splitskim ogrankom stranke.

'Tu sam da odgovorim na pitanja oko preslagivanja Vlade, Hrvatska nema vlast. Mi nismo u Vladi, gledamo što se događa. Ljudi znaju kakva smo bili vlada i sto smo radilo. Sada cekamo da vidimo.Nikakvih kontakata nije bilo s MOST-om vezano za preslagivanje Vlade', rekao je Milanović dodavši kako je zabrinut jer u ovom trenutku Hrvatska nema Vladu.

Nije komentirao ni ultimatum koji je HDZ postavio MOST-u, a kandidaturu Sandre Švaljek za gradonačelnicu Zagreba nazvao je spornim pitanjem. 'Normalno je da ce u Zagrebu biti žestoka konkurencija', rekao je predsjednik SDP-a dodavši kako će SDP vjerojatno imati svog kandidata.

16:30 - U 17 sati očekuje se izjava predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

16:20 - Vijest da je Predsjedništvo SDP-a u subotu na zatvorenom sastanku u Crikvenici raspustilo splitski ogranak SDP-a koju su objavili neki mediji, zatekla je i veoma iznenadila splitske SDP-ovce, osobito zato što je odluka donesena na Dan Grada.

Dogradonačelnica Splita Aida Batarelo vijest o raspuštanju splitskog ogranka doznala je od novinara i ostala zatečena. Rekla je da "nema pojma" ni o čemu takvome jer je u protokolu s premijerom i ostalim gostima na ručku u Lori.

"To znači, ako je to istina, da ja u ovom trenutku više nisam članica SDP-a. Ako su slučajno raspustili tijela, ja to ne znam jer nemam nikakvih informacija osim ovoga što ste mi vi rekli", izjavila je novinarima.

"Znači da je članstvo tu, a da nisu članovi predsjedništva i gradskog odbora. Zaista moram vidjeti. Ne znam što se događa, a što se god dogodilo da dogodilo nije mi drago što je to na dan grada", kazala je dogradonačelnica Batarelo.

Upitana može li se to shvatiti kao kazna za nepodupiranje, na nedavnim unutarstranačkim izborima, predsjednika stranke Zorana Milanovića već Zlatka Komadine, odgovorila da ne smatra to opomenom niti kaznom, već statutarnim pravom predsjednika.

"Zaista mi je ovo prvi glas i od ovoga vam više ništa zaista ne mogu reći. Naravno da ću sada i ja provjeriti o čemu se točno radi", rekla je za dogradonačelnica.

15:30 - Predsjedništvo je, kaže Igor Dragovan, zaključilo kako se raspušta gradska organizacija u Splitu te da se za povjerenika imenuje Darko Parić.

Novinari su Dragovana upitali i za razloge ove odluke.

'Odgovornost vodstva stanke je da osigura najkvalitetniju pripremu stranke za sve nadolazeće izbore bili oni parlamentarni ili lokalni. To je naša odgovornost od koje ne bježimo', rekao je Dragovan i dodao kako je odluka donesena uz samo jedan glas protiv.

No, logično je da se postavlja pitanje stoji li iza svega obračun s Ivom Baldasarom jer je bio na strani Zlatka Komadine tijekom nedavne kampanje za predsjednika stranke. Dragovan to nije želio komentirati te je ponovio da je na njima odgovornost da pripreme stranku za izbore, parlamentarne ili lokalne

13:58 - Kako neslužbeno doznajemo predsjedništvo SDP-a odlučilo je raspustiti splitski ogranak stranke. Bila je to jedna od tema zatvorenog predsjedništva u Crikvenici.

Više od dva i pol sata predsjedništvo je raspravljalo o aktualnim temama u državi, o odnosima između partnera vladajuće koalicije, MOST-a i HDZ-a, koji potresaju zemlju.

Ali ipak više su vremena posvetili unutarstranačkoj situaciji te je donesena odluka o raspuštanju splitskoga ogranka.

Nije nepoznato da je i Ivo Baldasar, SDP-ov gradonačelnik Splita otvoreno kritizirao vodstvo i na unutarstranačkim izborima bio zagovornik Zlatka Komadine u njegovoj utrci za šefa SDP-a.

Argument za raspuštanje ogranka je, kako neslužbeno doznajemo, stav da ne funkcioniraju dobro već dulje vrijeme i da se moraju bolje pripremiti za lokalne izbore.

Poslijepodne se nakon zajedničkog sastanka s klubom očekuje izjava Zorana Milanovića. Kako doznajemo protiv je bio jedino Davor Bernardić.

Zatvoreni sastanak

Na zatvorenom sastanku predsjedništva SDP-a koji se održava u Crikvenici tema je aktualna politička situacija u zemlji. Kasnije je u planu i zajednički sastanak s klubom saborskih zastupnika. Svrha je sastanka iznjedriti svojevrsni zajednički plan za daljnje djelovanje.

Od unutarstranačkih izbora u SDP-u Zoran Milanović govori kako stranka radi sve s ciljem da bude spremna za izvanredne izbore koji bi, poručuje već danima, bili najbolje rješenje za zemlju u trenutačnoj situaciji.

Za stranku su važne i pripreme za lokalne izbore koji će biti iduće godine u svibnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene