Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zastupnici traže da se ispita je li Čović počino kazneno djelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HSP-ov zastupnik Pero Kovačević danas je u Hrvatskom saboru zatražio da se ispita je li predsjednik Uprave Plive Željko Čović kod prodaje opcijskih dionica Plive počinio kazneno djelo, a ne samo prekršaj za koji ga je prijavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

HANFA je prekršajnu prijavu podnijela zato što, kako je medijima rekao predsjednik Uprave HANFA-e Ante Samodol, Čović korištenjem opcijskih ugovora nije smio trgovati vlastitim dionicama prije odluke Skupštine dioničara Plive.

Pročitajte i ovo Ispisana informacija za prijavu boravišta Bijesan na sustav Pismo ministru i policiji koje će postati viralno: "Pokušat ću objasniti govnariju…" Bruna Esih ušla je u Hrvatsku stranku prava "Bog i Hrvati" Zvijezda hrvatske desnice vraća se u politiku: Bruna Esih učlanila se u poznatu stranku i najavila borbu

Kovačević je svoj zahtjev iznio u saborskoj raspravi o HANFA-inom Izvješću o prošlogodišnjem radu Komisije za vrijednosne papire, Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja, te Direkcije za nadzor društava za osiguranja, kojom je Sabor započeo današnje zasjedanje.

Kazao je da će Čović, 'prođe' li na sudu HANFA-ina prekršajna
prijava, biti kažnjen sa 100 tisuća do 200 tisuća kuna, a u prodaji opcijskih dionica iz trezora Plive, na koju, smatra, nema zakonsko pravo.

Kovačević pita nije li tu na djelu kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe povjerenja, tvrdeći da je trgovanje povlaštenim informacijama svugdje u svijetu teško kazneno djelo za koje je predviđeno oduzimanje nezakonito stečene imovine.

- Čović je upropastio Plivu, a sebi pomogao, rekao je.

Da spornu prodaju opcijskih dionica Plive treba pomnije ispitati smatra i Marin Jurjević (SDP), također tražeći da se utvrdi radi li se o protuzakonitim radnjama.

I Damir Kajin (IDS) smatra da je Čović prekršio zakone, te tvrdi da Čović nije u prodaji dionica zaradio nekoliko milijuna kuna, kako se govori, već 27 milijuna kuna,

- Čović je krčmio umjesto da se brine o nacionalnoj imovini, rekao je IDS-ov zastupnik.

Izvješće je dobilo potporu saborskih klubova, iako su neki imali primjedbe na rad Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) koja je Saboru podnijela spomenuto izvješće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene