Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HSP-ov zastupnik Pero Kovačević danas je u Hrvatskom saboru zatražio da se ispita je li predsjednik Uprave Plive Željko Čović kod prodaje opcijskih dionica Plive počinio kazneno djelo, a ne samo prekršaj za koji ga je prijavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).


HANFA je prekršajnu prijavu podnijela zato što, kako je medijima rekao predsjednik Uprave HANFA-e Ante Samodol, Čović korištenjem opcijskih ugovora nije smio trgovati vlastitim dionicama prije odluke Skupštine dioničara Plive.

Vezani članci Dino Goleš Nakon brisanja građana iz platforme za cijepljenje: "Vremena je sve manje, a greške sve češće" Željko Komšić Komšić u pismu upućenom EU-u optužio Hrvatsku i Srbiju da se miješaju u unutarnja pitanja BiH

Kovačević je svoj zahtjev iznio u saborskoj raspravi o HANFA-inom Izvješću o prošlogodišnjem radu Komisije za vrijednosne papire, Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja, te Direkcije za nadzor društava za osiguranja, kojom je Sabor započeo današnje zasjedanje.

Kazao je da će Čović, 'prođe' li na sudu HANFA-ina prekršajna
prijava, biti kažnjen sa 100 tisuća do 200 tisuća kuna, a u prodaji opcijskih dionica iz trezora Plive, na koju, smatra, nema zakonsko pravo.

Kovačević pita nije li tu na djelu kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe povjerenja, tvrdeći da je trgovanje povlaštenim informacijama svugdje u svijetu teško kazneno djelo za koje je predviđeno oduzimanje nezakonito stečene imovine.

- Čović je upropastio Plivu, a sebi pomogao, rekao je.

Da spornu prodaju opcijskih dionica Plive treba pomnije ispitati smatra i Marin Jurjević (SDP), također tražeći da se utvrdi radi li se o protuzakonitim radnjama.

I Damir Kajin (IDS) smatra da je Čović prekršio zakone, te tvrdi da Čović nije u prodaji dionica zaradio nekoliko milijuna kuna, kako se govori, već 27 milijuna kuna,

- Čović je krčmio umjesto da se brine o nacionalnoj imovini, rekao je IDS-ov zastupnik.

Izvješće je dobilo potporu saborskih klubova, iako su neki imali primjedbe na rad Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) koja je Saboru podnijela spomenuto izvješće.