Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan apsurd

Zašto Osječani skuplje plaćaju autobusnu kartu do Zagreba od Splićana, iako su 127 km bliži metropoli?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz autobusni prijevoz u Osječko-slavonskoj županiji u zadnje se vrijeme veže niz kontroverzi.

Skandal s ukidanjem autobusnih linija Panturista u Osječko-baranjskoj županiji, o kojem smo već pisali, dobio je i svojevrsni nastavak. Tvrtka Arriva, dio Deutsche Bahna, koja je Panturist preuzela u svibnju 2013., lani je ušla i u vlasništvo požeškog autoprijevoznika APP-a te ima većinski udio u Autotrans grupi, u čijem su sastavu i AK Karlovac, Autotrans Lika, Velebit Turist, Croatia Lines te Pan Alpen Adria GmbH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija u eurozoni Od Hrvatske je gora samo jedna zemlja: Pogledajte koliko su rasle cijene u godinu dana Marko Biočina, novinar Nove TV Dizel skuplji od benzina Ovo je najsnažniji rast cijena goriva u posljednja dva mjeseca: Stručnjaci strahuju da je to tek početak

Osim ukidanja autobusnih linija novi je vlasnik posegnuo i za drugim nepopularnim rješenjima. Dana 16. veljače donesena odluka da se drastično smanji među Osječanima popularan popust na jednosmjernu kartu Osijek - Zagreb i obratno, koji je iznosio 30 posto.

Konkretno, uz APP-ovu A-karticu moglo se za 80-ak kuna putovati iz Slavonije do glavnog grada. Sada popust s tom karticom iznosi samo pet posto pa karta Zagreb - Osijek s APP-ovim autobusom u punom iznosu stoji 139 kuna, a s novim popustom 135 kuna, što je gotovo beznačajno sniženje. Popust od 30 posto sada mogu dobiti tek mlađi od 26 godina, studenti s iksicom i stariji od 60 godina, za koje karta stoji 99 kuna, piše Glas Slavonije.

S druge strane, taj je popust od 30 posto uz APP-ovu karticu zadržan na linijama prema Jadranu. Tako sada karta s popustom uz A-karticu APP-a od Zagreba do Splita stoji 112 kuna, što je čak 23 kune manje nego ona od Osijeka do Zagreba. Da sve bude još apsurdnije, Osijek je od Zagreba udaljen 283 kilometra, a Split od Zagreba 410 kilometara, što znači da Osječani za 127 km manje plaćaju 23 kune - više.

Poslali smo ovim povodom i upit upravi tvrtke, odakle su nam odgovorili da su svi popusti koji se odnose na A-karticu jednaki, bez obzira na relaciju, a dijele se na više kategorija ovisno o dobnoj skupini korisnika.

"Ujedno prijevoznik u određenim vremenskim periodima provodi promotivne aktivnosti na pojedinim relacijama te su u promo razdoblju moguća odstupanja u popustima na pojedinačnim relacijama, ali se isto ograničava vremenskim trajanjem promotivne aktivnosti", navedeno je nadalje u odgovoru na upit DNEVNIK.hr-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene