Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjera nezakonitosti

Zašto je kaznena prijava protiv Brune Orešara u ladici stajala 12 godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dojučerašnji radnici Brune Orešara godinama su upozoravali na nezakonitosti pa i pljačku.

U slučaju Jadrankamen postoji za sada jedna optužnica i dvije istrage. Brune Orešara tu nema. Ministar policije Ranko Ostojić na svom se Facebook profilu, na za ministra ipak neprimjeren način, obračunao sa sindikatima Jadrankamena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlouporaba ovlasti Optužnica protiv Orešara i Truskallera: Oštetili Jadrankamen za 24 milijuna kuna Slika nije dostupna 'Ministar ne može tako razgovarati' Ranko Ostojić: Pogriješio sam komunicirajući s Drpićem preko Facebooka

'I onda se navodni vođa sakrije u kući, izvještava o desantu, ima halucinacije, i ponovit će skrivanje, kad ponovno ukrade auto, i izbaciti ženu i djecu da ga štite, a onda će kao pravi sindikalni vođa pod krevetom pričati o specijalcima i uporno šutjeti koliko mu je godina bez da zucne Orešar je bio vlasnik', napisao je ministar Ostojić na Facebooku.

>> Orešar: Radnici su mi prijetili i jedini cilj im je bio preuzimanje tvrtke

Ministru je brzo stigao odgovor s Brača. 'Ja se nisam skrivao ni od koga, nego je taj ministar poslao 10 specijalaca da okruže moju kuću. To nije bilo u Staljinovo doba. Poručite mu da se ja ne bojim ni njega ni policije. Da ga sram bilo, da mu je to poručio Tonči Drpić', rekao je ovaj sindikalni povjerenik. Zašto je prijava protiv Orešara 12 godina ležala u ladici - nitko ne zna.

'Pa ja nisam glavni državni odvjetnik niti glavna državna odvjetnica, pa to morate pitati gospodina Bajića', izjavla je predsjendica HDZ-a Jadranka Kosor. I pitali smo. 'Poštovana,
Sve zaprimljene prijave su procesuirane, a da bi se moglo odgovoriti na Vaš upit koji se odnosi na kaznenu prijavu iz 2000. godine protiv osobe koju spominjete, potrebno je da precizirate vaš upit kako bi se znalo o kojoj prijavi govorite', stoji u priopćenju ŽDO-a Split.

>> Radnici Jadrankamena: Ako stečajni upravitelj ponovno dođe, opet ćemo ga spriječiti

'Loše je i neprihvatljivo da tako dugo nemamo nikakav podatak koja je sudbina kako su završile te kaznene prijave', rekao je Josip Kregar, predsjednik Odbora za pravosuđa. Jadrankamen sada je u stečaju, ali je očito da ima četiri tvrtke kćeri: Jadrankamen Selce, Sesvete, Kaštela i Arhipelag. Bruno Orešar direktan je vlasnik Orbis Holdinga, koji je većinski vlasnik Jadrankamena, Vrbani projekta i Lira, dok je indirektni vlasnik Bijele kuće, Hoteli Novi, Atrij Centra, Lanterne, Novi resort i Novi spa hotels Resorts.

>> DORH istražuje moguće nezakonitosti u Jadrankamenu

Raspetljavanje čvora očito će potrajati još nekoliko godina.
Za to vrijeme, uz Jadrankamen, Brunu Orešara za propast tvrtke optužuju i radnice Uzora. Kao većinski vlasnik od 2006. do 2011. Jadrankamenu je isplatio pozajmicu od 7 milijuna kuna, a da nije imao osiguran povrat novca. Ime mu se povezuje i uz niz tvrtki u Novom Vinodolskom koje su grad oštetile za 12 milijuna kuna. Državi duguju još stotine milijuna kuna.

Protiv Orešara se formlano trenutačno vodi samo jedan sudski postupak - za izvlačenje milijun i pol kuna. Traje već godinama. Pitanje je dokad će trajati, a vrlo je vjerojatno da će predmet otići u zastaru. Naime, za gospodarski kriminal najteže kazneno djelo je zlouporaba položaja i ovlasti, relativna zastara je deset godina. Ako taj istražni zahtjev nije završio na Sudu automatski nastupa zastara.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene