Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

DORH odbacuje tvrdnje kako nisu reagirali u slučaju Jadrankamena, navode kako su u pitanju odluke koje se ne donose u kratkom vreemenu.


Državno odvjetništvo odbacilo je tvrdnje da nije reagiralo na upozorenja o sumnjivom poslovanju i mogućim zlouporabama u Jadrankamenu, navodeći da nadležno općinsko i državno odvjetništvo u Splitu te policija poduzimaju sve radnje povodom prijava ali da je riječ o složenim kriminalističkim istraživanjima i dokaznim radnjama u gospodarskim predmetima, u kojima se odluke ne mogu donijeti u kratkom vremenu.

Vezani članci DORH, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DORH pokrenuo istragu za ratni zločin kod Gline: Sumnja se da su dvojica muškaraca ubila 16 civila Novac, ilustracija (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) DORH dao poljskoj tvrtki 11 milijuna kuna za nepostojeće vještačenje?

>> Drpić odgovorio Ostojiću: 'Sram ga može biti, žalosno je što bulazni'

>> Ostojić o Braču: Navodni vođa sakrije se u kuću i izvještava o desantu!

Napominjući kako nadležna tijela na vrijeme poduzimaju radnje kako bi se zbog težine i ozbiljnosti stanja u Jadrankamenu što brže utvrdile moguće nezakonitosti, Državno odvjetništvo (DORH) je na svojim internetskim stranicama navelo što je dosad poduzeto vezano uz upozorenja o sumnjivom poslovanju u toj tvrtki.

Složene radnje

Podsjetilo je pritom da je u povodu prijave Nezavisnog sindikata Jadrankamena protiv bivšeg predsjednika uprave Vedrana Vilovića podignuta optužnica zbog kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava.

Zbog prijava o mogućim zlouporabama u gospodarskom poslovanju u Jadrankamenu i povezanim društvima, nadeležno odvjetništvo je, kažu u DORH-u, provelo i provodi složene dokazne radnje među kojima i zahtjevna knjigovodstveno financijska vještačenja radi sumnje da su s računa trgovačkog društva iz Splita na račun Jadrankamena prebačena znatna financijska sredstva.

Vještačenja i dokazne radnje

Odvjetništvo je najavilo da će nakon provođenja zadnje dokazne radnje u tom predmetu uskoro biti donesena odluka o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena. DORH navodi i da je splitsko Općinsko državno odvjetništvo 19. ožujka 2012. primilo izvješće splitsko-dalmatinske policije protiv dvije odgovorne osobe zbog zlouporabe u gospodarskom poslovanju koja su počinjena na štetu Jadrankamena. Odvjetništvo napominje da se i u tom predmetu provode dokazne radnje, uključujući i vještačenja te da će po njihovom dovršetku biti donijeta odluka.

Osim toga, kažu u DORH-u, nadležna državna odvjetništva rade na više drugih prijava podnesenih od strane Nezavisnog sindikata i od strane uprave u kojima se provode kriminalistička istraživanja, a o kojima zasad, s obzirom na potpunu tajnost postupka, u ovoj fazi ne mogu iznositi bilo kakve informacije.

Sindikat optužuje Orešara za nesmetanu pljačku

DORH ističe da se radi o kriminalističkim istraživanjima i dokaznim radnjama u gospodarskim predmetima u kojima se zbog složenosti pravnih i činjeničnih pitanja odluke ne mogu donijeti u kratkom vremenu. Sindikat Jadrankamena tvrdi da su državne institucije vlasniku Jadrankamena Bruni Orešaru godinama omogućavale nesmetanu pljačku i neizvršavanje obaveza prema državnim fondovima te da Državno odvjetništvo nije reagiralo pravovaljano na upozorenja o tim nezakonitostima.

Napominju da plaće radnicima nisu isplaćene od kolovoza 2009. i da je bivši vlasnik te nekad uspješne tvrtke izvukao milijunske iznose iz Jadrankamena što je tu tvrtku odvelo u stečaj.

"Kaznene prijave zbog malverzacija u Jadrankamenu i splitskoj tvrtki Uzor protiv bivšeg vlasnika Brune Orešara i njegovih jataka datiraju još od 2000. Vodstvo sindikata Jadrankamena podnijelo je niz kaznenih prijava, uključujući prijavu protiv Orešara i 11 odgovornih osoba Jadrankamena i po tim prijava još nemamo nikakav reakcija Državnog odvjetništva", rekao je Hini potpredsjednik Sindikata Jadrankamena Josip Eterović.

Napomenuo je da je sindikat protiv Vilovića, zadnjeg predsjednika uprave podnio 12 do 14 prijava zbog zlouporaba položaja i ovlasti, ali da je Državno odvjetništvo podignulo tek jednu optužnicu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju