Ugostiteljstvo, ilustracija (Foto: Pixsell,Borna Filic)
Ugostiteljstvo, ilustracija (Foto: Pixsell,Borna Filic) Foto: Pixsell,Borna Filic

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u utorak je upozorila da prevelik porezni teret prijeti slomom ugostiteljstva te je zatražila smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto.


Iz Koordinacije je poslano ozbiljno upozorenje da je turizam, zajedno s ugostiteljstvom pred kolapsom. Podsjećaju da je u Hrvatskoj najviša stopa PDV-a u Europi.

Vezani članci Šteta od potresa - 1 Kako dalje nakon potresa? Obrtnica iz Petrinje poručuje: "Treba nam kontejnersko naselje gdje ćemo raditi, odmah i sada, a ne za mjesec, dva" Andrija Jarak Andrija Jarak iz Petrinje: "700 poduzetnika zbog potresa je ostalo bez prostora za rad i to je problem, a vremena nema"

Iz Nezavisne udruge ugostitelja i Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije uputit će Vladi i nadležnim institucijama zahtjeve, a sve s ciljem spasa sektora turizma i ugostiteljstva. Navode kako su upravo te dvije gospodarske grane zbog visokog poreznog opterećenja nalazi pred potpunim kolapsom. Od Vlade očekuju pokretanje dijaloga.

"Želimo otvoriti dijalog s Vladom kako bi se riješili problemi koji su se nagomilali. U proteklih 20 i više godina ne funkcionira sustav koji je država napravila. Uvijek je tu bilo političke trgovine i sad će nam trebati deset godina da se vratimo na 2015. i 2016. kad je uhvaćen izvanredan zamašnjak. Došlo je do toga da sada nemamo nikakvu strategiju, a najbitniji i najveći sektor razvija se stihijski", istaknuli su iz Koordinacije.

Dodaju i da su nezadovoljni zastupanjem Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore.

Najviša stopa PDV-a

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak navodi da Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u EU-u.

"Tražimo hitno smanjivanje te stope na 13 posto i ukidanje poreza na potrošnju od tri posto jer nas te stope onemogućavaju da adekvatno platimo domaće radnike koje želimo zapošljavati umjesto stranaca", kazao je. Dodao je i da su ugostitelji u ''poreznim škarama'' koje im ne dozvoljavaju razvoj, već uništavaju ugostiteljstvo i turizam.

"Ako usporedimo raspodjelu ugostiteljskog prometa u Hrvatskoj i u usporedivim mediteranskim zemljama, ukupan udio države i radnika u prometu je gotovo istovjetan (59 posto naspram 58 posto), ali kada obratimo pozornost na neto iznos koji radnik dobije na račun, dolazimo do odgovora gdje je novac", kazao je predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Radnik dobije pola iznosa koji bi mogao dobiti

Dodao je da radnik dobije 50 posto iznosa koji bi mogao dobiti, a cjelokupnu razliku prisvaja država. "Ponižavajuće je gledati kako ljudi odlaze iz zemlje, dok iz Vlade stižu poruke kako je poslodavac taj koji je nezasitan", rekao je.

Navodi podatke Fine prema kojima je više od 120 tisuća poduzetnika lani imalo 882.884 zaposlena, oko 680 milijardi kuna prometa, a 22 milijarde kuna dobiti, odnosno tri posto od toga prometa. "Jasno je da novac nije kod nas. Očekujemo da ćemo u suradnji sa svim dionicima - malim pivarima, vinarima, OPG-ima i sindikatima - uspjeti obraniti našu ekonomiju, usmjeriti prihode našim kolegama i domaćim proizvođačima", zaključio je Jakominić.

Iz Koordinacije ugostitelja poručuju da je Hrvatskoj potrebna kvalitetna i dugoročna strategija razvoja turizma i ugostiteljstva. Time bi se omogućilo hrvatskim radnicima da ostanu u Hrvatskoj umjesto da odlaze u inozemstvo.

Koordinaciju ugostitelja Hrvatske čine ugostitelji diljem Hrvatske, između ostalih i pokretači inicijative Udruga za ugostiteljstvo i turizam Međimurja, Udruga ugostitelja Dubrovnik, Nezavisna udruga ugostitelja te Udruga ugostitelja Primorsko-goranske županije.