Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAŠTITNA ODIJELA

U Hrvatskoj vlada nestašica zaštitnih maski jer su stizale iz – Kine, ali ova domaća tvrtka ima pravi odgovor na to

Zaštitno odijelo
Zaštitno odijelo DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zaštitno odijelo Zaštitno odijelo Foto: DNEVNIK.hr Kupci u ljekarni Kupci u ljekarni Foto: DNEVNIK.hr Martina Gavran Duvnjak Martina Gavran Duvnjak Foto: DNEVNIK.hr Ivona Kalebić Miškulin Ivona Kalebić Miškulin Foto: DNEVNIK.hr +3 Gordana Lukač Galerija 1/8 >>
Iako stručnjaci upozoravaju da obične kirurške maske ne pružaju dovoljnu zaštitu zdravima, već su namijenjene bolesnim osobama, potražnja za njima ispraznila je hrvatske ljekarne. Ubrzano se šiju i zaštitna odijela.

U središnjoj osječkoj ljekarni prodane su i posljednje zaštitne maske. "Prodali smo gotovo 60.000 zaštitnih maski za lice, vjerujem da bi brojka bila i znatno veća da smo mogli osigurati više zaliha", govori Martina Gavran Duvnjak iz ljekarne.

Pročitajte i ovo Djevojčica dobila preveliku masku da nije tužno... Pogledajte kakve su maske dobila djeca u školi: ''Kaj je to crtić? Mislili smo da nas netko zafrkava'', oglasila se Županija Slika nije dostupna Vrijedna 1,5 milijuna dolara S njom sigurno neće u dućan: Izraelci za neimenovanog klijenta rade masku s 3600 dijamanata

Iako ne pružaju dovoljnu zaštitu od prijetećeg virusa, obične maske planule su i u drugim gradovima. Voditeljica ljekarne iz Rijeke Ivona Kalebić Miškulipotvrdila je kako ni oni nemaju maske, no naglasila je kako je važnije poručiti građanima da održavaju higijenske navike i redovito peru ruke.

Zaštitne maske ne proizvode se u Hrvatskoj, već su se uvozile iz Italije i Kine. Ljekarne traže nove dobavljače. "Mi smo jučer dobili isto dvadesetak kutija, to vam je sve otišlo valjda u sat vremena", kaže magistra farmacije Gordana Lukač. Zbog širenja zaraze medicinske zaštitne opreme ponestaje u cijelom svijetu. Hrvatska se okreće zemljama koje nemaju oboljelih.

"Mi imamo nešto za eventualni prvi val i prvi dolazak, ali radimo na tome da nabavimo dodatne količine, što je užasno teško jer je sva proizvodnja mobilizirana za potrebe Kine i drugih zemalja koje imaju velik broj slučajeva", kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Zbog povećane potražnje za zaštitnim odijelima u jednoj tvornici u Zaboku povećan je i broj zaposlenih, a svakog dana sašije se novih 200 odijela. "Potražnja je svakako povećana, materijala zasad imamo dovoljno, radi se, u izradi su radna odijela i za krizni stožer, i za Ministarstvo zdravstva, i za našu Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević", potvrdio je direktor Robert Črnjević.

Dodatne zalihe stigle su i u bolnice. U Kliničkom bolničkom centru Osijek raspolažu s dovoljnim brojem kompleta najviše razine zaštite. "Dodatno smo nabavili antivirusne komplete sa svim zaštitnim potpunim elementima koji uključuju kompletnu zaštitu tijela, lica, nosa, usta, naočale", kaže mikrobiolog Domagoj Drenjančević.

S kombinezonima, maskama i rukavicama raspolaže i Ravnateljstvo robnih zaliha, iz kojeg poručuju da su, u slučaju proglašenja izvanrednih mjera, spremni intervenirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene