Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti u regiji

Jakovčić: Koalicija s SDP-om na lokalnoj razini ne dolazi u obzir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo IDS-a održalo je sjednicu na kojoj se raspravljalo o aktualnoj političkoj situaciji u Istri.

Odnosi izmeđi IDS-a i SDP-a, nakon što je SDP i službeno podržao Damira Kajina, koji je kandidaturu za istarskog župana objavio u četvrtak, prilično su napeti. Kajin, koji je tada izjavio da će u slučaju poraza napustiti politiku, istog je dana izbrisan iz evidencije članstva IDS-a.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Komentirajući tu odluku predsjedništva njegove matične podružnice buzetskog IDS-a, kazao je kako će nastaviti živjeti vrijednosti IDS-a u koje, kako je rekao, sadašnji članovi IDS-a nisu nikada vjerovali.

Na sjednici se raspravljalo o nadolazećim izborima, ali i o burnoj političkoj situaciji u Istri koja je poljuljala vladajuću koaliciju. Do sukoba između SDP-a i IDS-a je došlo zato što je dojučerašnji IDS-ovac Damir Kajin odlučio na lokalne izbore izaći kao SDP-ov kandidat za istarskog župana dok IDS ima svog - Valtera Flegu.

Koalicija s SDP-om na lokalnoj razini, poručio je Jakovčić, ne dolazi u obzir dok je na državnoj stabilna. Damirom Kajinom, kazao je, duboko je razočaran, a sa Zoranom Milanovićem više se ne želi sastajati. U njegovo ime na sastanke će odlaziti pulski gradonačelnik.

>> Forum mladih SDP-a Istre ne želi Damira Kajina

Ivan Jakovčić ubrzo nakon toga komentirao je SDP-ovu podršku Damiru Kajinu na lokalnim izborima. Rekao je da su mu Milanovićevi postupci nevjerojatni. 'Mislim da je kolega Milanović pokazao pravo lice, još uvijek potpredsjednik IDS-a postaje Milanovićev kandidat za župana. To dovoljno govori o moralu tih osoba. Ja se više neću pojavljivati na sastancima koalicijskih partnera, do izbora želim imati drugačije odnose, ne želim se više sastajati sa takvim osobama', rekao je Jakovčić, ali i tada, pa i u nekim kasnijim istupima, naglasio je kako IDS ne napušta Kukuriku koaliciju.

Jakovčić je istaknuo da IDS danas, nakon odlaska Damira Kajina, više nema klub zastupnika u Hrvatskome saboru te da je zato otvoren razgovor sa zastupnikom talijanske nacionalne zajednice Furiom Radinom.

"Radin je naš dugogodišnji politički prijatelj i partner, on je bio u više navrata na našoj listi za Županijsku skupštinu i bilo bi nam drago da pristane sudjelovati u radu našeg kluba zastupnika", rekao je Jakovčić i dodao kako očekuje da će Talijanska unija što prije i o tome odlučiti. To bi, smatra on, bilo dobro i za IDS i za Talijansku uniju jer, kako je rekao," dosad nitko kao IDS nije toliko učinio za talijansku komponentu pa zato očekuju pomoć Talijanske unije."

Odgovarajući na pitanje novinara, Jakovčić je ocijenio da Damir Kajin jučerašnjim nastupom nije srozao ugled samo sebi, nego i SDP-u.

"Na SDP-u je da odluči želi li i dalje poduprijeti takvog kandidata za župana. SDP je velika i značajna stranka, mi smo partneri, a odluka da podupre kandidaturu Damira Kajina već se jučer pokazala štetnom za SDP", ustvrdio je Jakovčić.

Ponovio je kako mu je žao što IDS ne može na izbore sa SDP-om jer su, kako je rekao, "upravo IDS, SDP i HNS Istri donijeli stabilnost, sigurnost, ozbiljnost i odgovornost, a ono što nudi Kajin prvenstveno je kaos".

Na pitanje novinara je li mu žao zbog pogoršanih odnosa s Kajinom, odgovorio je kako u politici osobni osjećaji ne igraju ništa.

"Teško mi je slušati Kajina što izgovara na moj račun jer on najbolje zna da sve što govori nema veze s istinom. Otišao je prenisko premda se radi o čovjeku koji je imao sjajnih trenutaka u IDS-u", poručio je Jakovčić i dodao kako se "već u prvom naletu dokazalo da je SDP u Istri razbijen, a HSU prepolovljen".

Po njegovim riječima, govori se o navodnoj istarskoj fronti protiv IDS-a koja se, kako je rekao, "raspala u prvom trenutku jer nije nikada ni nastala, već je to bila samo teza, priča i mašta nekoga da može okupiti politiku protiv IDS-a u Istri".

IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego rekao je da je županija "operativno tijelo, a ne poligon za politiziranje".

"Bavit ću se konkretnim stvarima jer govor politikanstva i špekulacija neće sigurno niti jednog čovjeka zaposliti", zaključio je Flego.

Prema pisanju nekih istarskih portala, članovi Foruma mladih SDP-a Istre proteklog su vikenda odlučili kako na predstojećim lokalnim izborima neće poduprijeti Damira Kajina za istarskog župana, premda je SDP prije nekoliko dana javno obznanio potporu Kajinovoj kandidaturi.

Kako navode portali, umjesto Kajina mladi SDP-a žele poduprijeti i povjerenje dati kandidatu iz vlastite stranke.

Iz stranačkog vrha ubrzo je stigao odgovor. 'Nisu se odmetnuli oni mogu izreći svoje mišljenje, ali službeni kandidat koalicije je Damir Kajin i sigurno će i mladi SDP-a dati svoj doprinos našoj pobjedi u Istri', kaže član predsjedništva SDP-a Željko Jovanović.

Na pitanja koja su novinari u nedjelju na Sljemenu pojedinim ministrima postavljali o njihovom odnosu s kolegom ministrom turizma Veljkom Ostojićem, članom IDS-a, redom su odgovarali kako nikakvih problema nema. Veljko Ostojić također je u društvu kolega iz Vlade pratio utrku muškog slaloma na Sljemenu te je ocijenio kako je ona i turistički zanimljiva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene