Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Instalacija solarne elektrane

Započeli radovi na prvoj energetski neovisnoj školi u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Osnovnoj školi Ostrog u Kaštel Lukšiću u petak su, na Svjetski dan zaštite okoliša, počeli radovi na instalaciji sunčane elektrane snage 25.5 kWp na krov škole, čime će ona postati prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj, priopćio je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Po završetku radova na instalaciji sunčane elektrane, Osnovna škola Ostrog će postati energetski neovisna po pitanju elektične energije jer će na godišnjoj razini proizvoditi jednaku količinu energije koju će i potrošiti. Isto tako, instalacija sunčane elektrane je napravljena bez državnih poticaja čime se predstavlja novi poslovni model primjenjiv i za druge škole, ističe UNDP.

Pročitajte i ovo Anka Mrak Taritaš Solarna energija Još će nas tjerati da koristimo sredstva EU-a: "Voljela bih da se AP malo bavi i stvarnim životom" Policija: Ilustracija - 2 u Kaštel Lukšiću Automobil oborio pješaka, jedna osoba je preminula: Policija moli za pomoć

Ravnateljica te škole Nevenka Maras rekla je kako im je iznimno drago što će upravo njihova škola postati prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj. "Uštede ostvarene na proizvodnji električne energije omogućit će ulaganja u daljnje mjere energetske učinkovitosti i poboljšanje uvjeta rada u školi", naglasila je.

Osnovna škola Ostrog je putem grupnog financiranja na Indiegogo platformi, a uz podršku Energetske zadruge Kaštela i UNDP-a, prikupila 10 tisuća dolara. Tome su pridodana sredstva UNDP-a, donacije županije i lokalne zajednice te investicija privatne tvrtke Eko-Orbis d.o.o. putem ESCo modela pa ukupni iznos uložen u energetsku neovisnost škole premašuje 800 tisuća kuna. Dio doniranih sredstava uložen je u termo i hidroizolaciju krova te zamjenu svih žarulja u školi efikasnijom LED rasvjetom čime se smanjuje potrošnja električne energije za preko 60 posto. Također, ostvaruje se zakonska norma o razini potrebne osvijetljenosti jer se štiti zdravlje djece u najvažnijoj fazi njihova razvoja.

"Nakon ovog projekta, zakonskih prepreka nema da sve škole i slične ustanove provedu iste projekte u većem ili manjem obujmu, jer je ipak svaka škola posebna, a zajednički svima je da se bez angažmana vlastitih sredstava ili sredstava županije i grada mogu ostvariti dva najvažnija cilja, a to su zaštita zdravlja djece u njihovom razvoju te postizanje energetske neovisnosti u konačnici", rekao je savjetnik uprave tvrtke Eko-Orbis Aljoša Pleić te pozvao osnovne i srednje škole diljem Hrvatske da krenu u ovakve projekte. Dodao je da OŠ Ostrog raspolaže svim potrebnim znanjima i procedurama za provedbu ovakvog projekta, pa tvrtka Eko-Orbis i partneri iz Zelene energetske zadruge, Eko zadruge Kaštela, UNDP-a i ostalih tvrtki angažiranih na ovom projektu to mogu realizirati već prije početka iduće školske godine.

"Ovo je prvi primjer u Hrvatskoj da su energetske zadruge (Energetska zadruga Kaštela i Zelena energetska zadruga), uz veliku potporu UNDP-a, predstavile model koji bi trebao postati dominantan u sljedećim godinama. Suradnjom i ulaganjem građana i lokalnih vlasti, škola proizvodi vlastitu električnu energiju – bez državnih poticaja", rekao je Edo Jerkić iz Zelene energetske zadruge.

"Uz korištenje sredstava iz europskih fondova i crowdfundinga (grupnog financiranja) nadamo se da ćemo omogućiti građanima da proizvode vlastitu obnovljivu energiju, te da se približimo državama poput Njemačke gdje je polovica instalirane snage u obnovljivim izvorima u vlasništvu pojedinaca i energetskih zadruga", istaknuo je Jerkić. Dodao je da u trenutku kada govorimo o eksploataciji i bušenju Jadrana radi fosilnih goriva, energetski neovisna Osnovna škola Ostrog postaje putokaz kojim putem trebamo krenuti ako želimo očuvati zdrav i čist okoliš za sadašnje, ali i generacije koje tek dolaze. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene