Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Osnovnoj školi Ostrog u Kaštel Lukšiću u petak su, na Svjetski dan zaštite okoliša, počeli radovi na instalaciji sunčane elektrane snage 25.5 kWp na krov škole, čime će ona postati prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj, priopćio je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.


Po završetku radova na instalaciji sunčane elektrane, Osnovna škola Ostrog će postati energetski neovisna po pitanju elektične energije jer će na godišnjoj razini proizvoditi jednaku količinu energije koju će i potrošiti. Isto tako, instalacija sunčane elektrane je napravljena bez državnih poticaja čime se predstavlja novi poslovni model primjenjiv i za druge škole, ističe UNDP.

Vezani članci Pruga (Arhiva: Robert Anic/PIXSELL) Vlak naletio na auto u Kaštel Lukšiću: Dvoje ljudi završilo u bolnici Slika nije dostupna Policija podnijela kaznenu prijavu protiv muškarca koji je za taoce uzeo vlastitu djecu

Ravnateljica te škole Nevenka Maras rekla je kako im je iznimno drago što će upravo njihova škola postati prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj. "Uštede ostvarene na proizvodnji električne energije omogućit će ulaganja u daljnje mjere energetske učinkovitosti i poboljšanje uvjeta rada u školi", naglasila je.

Osnovna škola Ostrog je putem grupnog financiranja na Indiegogo platformi, a uz podršku Energetske zadruge Kaštela i UNDP-a, prikupila 10 tisuća dolara. Tome su pridodana sredstva UNDP-a, donacije županije i lokalne zajednice te investicija privatne tvrtke Eko-Orbis d.o.o. putem ESCo modela pa ukupni iznos uložen u energetsku neovisnost škole premašuje 800 tisuća kuna. Dio doniranih sredstava uložen je u termo i hidroizolaciju krova te zamjenu svih žarulja u školi efikasnijom LED rasvjetom čime se smanjuje potrošnja električne energije za preko 60 posto. Također, ostvaruje se zakonska norma o razini potrebne osvijetljenosti jer se štiti zdravlje djece u najvažnijoj fazi njihova razvoja.

"Nakon ovog projekta, zakonskih prepreka nema da sve škole i slične ustanove provedu iste projekte u većem ili manjem obujmu, jer je ipak svaka škola posebna, a zajednički svima je da se bez angažmana vlastitih sredstava ili sredstava županije i grada mogu ostvariti dva najvažnija cilja, a to su zaštita zdravlja djece u njihovom razvoju te postizanje energetske neovisnosti u konačnici", rekao je savjetnik uprave tvrtke Eko-Orbis Aljoša Pleić te pozvao osnovne i srednje škole diljem Hrvatske da krenu u ovakve projekte. Dodao je da OŠ Ostrog raspolaže svim potrebnim znanjima i procedurama za provedbu ovakvog projekta, pa tvrtka Eko-Orbis i partneri iz Zelene energetske zadruge, Eko zadruge Kaštela, UNDP-a i ostalih tvrtki angažiranih na ovom projektu to mogu realizirati već prije početka iduće školske godine.

"Ovo je prvi primjer u Hrvatskoj da su energetske zadruge (Energetska zadruga Kaštela i Zelena energetska zadruga), uz veliku potporu UNDP-a, predstavile model koji bi trebao postati dominantan u sljedećim godinama. Suradnjom i ulaganjem građana i lokalnih vlasti, škola proizvodi vlastitu električnu energiju – bez državnih poticaja", rekao je Edo Jerkić iz Zelene energetske zadruge.

"Uz korištenje sredstava iz europskih fondova i crowdfundinga (grupnog financiranja) nadamo se da ćemo omogućiti građanima da proizvode vlastitu obnovljivu energiju, te da se približimo državama poput Njemačke gdje je polovica instalirane snage u obnovljivim izvorima u vlasništvu pojedinaca i energetskih zadruga", istaknuo je Jerkić. Dodao je da u trenutku kada govorimo o eksploataciji i bušenju Jadrana radi fosilnih goriva, energetski neovisna Osnovna škola Ostrog postaje putokaz kojim putem trebamo krenuti ako želimo očuvati zdrav i čist okoliš za sadašnje, ali i generacije koje tek dolaze. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju