Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Police prepune opasnih igračaka za djecu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci Zavoda za ispitivanje kvalitete nedavno su javnosti odaslali apel u kojem upozoravaju na potencijalno opasne igračke, od kojih je većina proizvedena u Kini.

U tom se upozorenju građane informira kako ne bi trebali kupovati proizvode bez oznake "CE", koja jamči da je proizvod, bilo da je riječ o igrački ili električnom aparatu, izrađen u skladu s direktivama Europske unije, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Smrtna zamka Strašna tragedija: Nerazdvojni blizanci (4) zagrljeni umrli tijekom noći. Ugušili su se u kutiji s igračkama Slika nije dostupna Talijanski carinici zaplijenili 75.000 opasnih igračaka

Osim oznake "CE", proizvodi koji su u skladu s propisima kojima se osigurava zaštita života, zdravlja, okoliša i potrošača moraju imati i izjavu o sukladnosti kojom se jamči sigurnosna provjera tog predmeta. 

Međutim, svako "CE" nije istinsko "CE". S tim se problemom suočava i tržište Europske unije na kojem se periodično pojavljuju obavijesti o povlačenju proizvoda s tržišta jer su opasni. 

Uglavnom, riječ je o dječjim igračkama koje se mahom proizvode u Kini. 

Oznaka "CE", koja zapravo znači Communauté Européenne, u javnosti se nerijetko smatra oznakom za China Export. Međutim, to je pogrešno, ali i nepotrebno s obzirom na to da svaki proizvod na sebi ima naznačenu zemlju podrijetla pa nije potrebna dodatna oznaka za proizvode iz Kine. 

No, u susjednoj Italiji, ali i drugim članicama EU primijećeno je kako se na tržištu pojavljuju različiti znakovi "CE". Odnosno, pojavljuje se znak koji bi trebao jamčiti da je proizvod prošao potrebna ispitivanja, ali i znakovi koji su čista kopija, odnosno prijevara potrošača. 

Takav proizvod na tržištu, recimo igračka, na putu od tvornice do trgovine nije prošao propisane provjere sigurnosti na temelju kojih proizvođači dobivaju potvrdu o sukladnosti sa sigurnosnim standardima.

Nered u prodavaonicama igračaka 

Kineske vlasti zabranile su izvoz igračaka dvaju tamošnjih proizvođača, Lee Der Industrial Co. Ltd. i Hansheng Wood Products Factory, čiji su proizvodi povučeni s tržišta u SAD-a nakon što je otkriveno da sadrže olovnu boju. "Od njih je zatraženo da preispitaju i promijene svoju poslovnu praksu". Kineska Opća uprava za nadzor kvalitete, inspekciju i karantenu kineske vlade također je sugerirala inozemnim kompanijama koje su ugovorile proizvodnju svojih proizvoda s kineskim tvornicama da preuzmu veću odgovornost. Policija istodobno istražuje boju koju su koristile dvije kompanije, a koja je opisana kao "lažni plastični pigment". Takvi pigmenti su vrsta industrijskog lateksa koji povećava površinski sjaj i glatkoću. Američki proizvođač i distributer igračaka Mattel prošloga je tjedna bio prisiljen povući iz prodaje s više svojih tržišta plastične igračke za djecu proizvedene u Kini, pri čemu samo s američkog tržišta 967.000, jer je u njihovoj proizvodnji korištena boja koja sadrži nedoyvoljenu količinu olova. Problem za potrošače opasnih proizvoda, unatoč propisanim standardima, ne zaobilazi Europsku uniju, a potpuni nered vlada u zemljama koje još uvijek nisu njene članice pa nisu niti obavezne poštovati propise na razini Unije i pritom nemaju razvijen sustav provjere kvalitete. 

Koji je pravi, a koji lažni "CE" i "CE",  ponekad nije lako uočiti. No, činjenica je da se u Hrvatskoj prodaje cijeli niz igračaka za djecu bez ikakve oznake kvalitete, s oznakama vjernim originalnoj "putovnici", ali i s oznakama koje nemaju veze s originalom.

Najčešća prijevara je oznaka "CE" pri čemu su dva slova gotovo sljubljena, ili su izdužena. 

Kod originalne oznake dva su slova udaljena i oba slova zapravo čine polovinu zamišljenog savršenog kruga. 

Tako u praksi potrošaču baš i nije lako otkriti kupuje li proizvod sa stvarnom oznakom sigurnosti ili ne. 

Hrvatska još uvijek nema propis koji bi detaljno razrađivao provjeru igračaka koje stižu na tržište. 

S obzirom na to da nismo članica EU, ni sigurnosna oznaka "CE" kod nas još nije obavezna. 

Problem domaćeg tržišta, prema riječima Dragana Sabljića, direktora Zavoda za ispitivanje kvalitete, jest i činjenica da kod nas nema nekih drastičnih kazni za proizvođače, odnosno uvoznike predmeta čija kvaliteta nije ispitana. 

Stoga na tržištima na kojima nema prave kontrole nije rijetka pojava prodaje igračaka i ostalih proizvoda bez atesta, ili s lažnim oznakama.

Brza zarada važnija od zdravstvenih posljedica 

"Inspekcije bi trebale uzimati proizvode s tržišta kako bi se ispitala njihova kvaliteta, a veliki uvoznici, poput Magme, nikako ne bi smjeli vjerovati oznaci 'CE' i trebali bi zatražiti ispitivanje kvalitete proizvoda koji uvoze. Nitko to još, na žalost, nije ozbiljno shvatio", kaže Sabljić. 

Oznaku "CE" kao i popratnu izjavu kojom se jamči sigurnosna provjera proizvoda daje proizvođač. 

Ispitivanje kvalitete u slučaju igračke podrazumijeva i mehanička ispitivanja, provjeru fizičkih svojstava, zapaljivosti, kemijskog sastava. 

Proizvođač ta ispitivanja može obaviti u svom laboratoriju, ili naručiti ispitivanje neovisnog laboratorija. 

U svakom slučaju, odgovoran je za dokumentaciju kojom se jamči sigurnost. 

Ako je prevario uvoznika, što uvoznik može saznati jedino odluči li se na kontinuiranu provjeru kvalitete onog što plasira na domaće tržište, on može tražiti odštetu i prisiliti proizvođača da poštuje sigurnosne standarde.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene