Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas su zapaljene svijeće i kraj jame Jazovka u kojoj je do sad otkriveno 470 kostura žrtava komunističkog režima.


Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, danas je misom zadušnicom koju je predvodio sisački biskup msgr. Vlado Košić, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast civilima i pripadnicima vojnih postrojba NDH koje su jugoslavenski partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i neposredno po završetku rata, te ih bacili u tu jamu-masovnu grobnicu, koja je otkrivena 1990.

Vezani članci Milan Kujundžić (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Ministar sazvao presicu o imovinskoj kartici, a onda se vratio u prošlost: "Moja Ivanbegovina je napuštena jer su partizani..." Slika nije dostupna Odana počast žrtvama partizanskog zločina kod jame Jazovke

U jami su tijela pripadnika postrojba NDH ubijenih nakon bitke kod Krašića u siječnju 1943. te u svibnju i lipnju 1945., kao i tijela ubijenih ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara odvedenih iz bolnica 1945. godine. Dosad je na prvoj razini, na 40-ak metara, otkriveno oko 470 kostura tih žrtava, rekao je Boris Prebeg, predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga - Jazovka koji tradicionalno 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, organizira 'Spomen-pohod Jazovka'.

>> Josipović: Neki žele mijenjati povijest kao da je to računalna igra koja se može resetirati

Prebeg je na komemoraciji istaknuo kako 'nakon 23 hodočašća i nakon 23 godine samostalnosti hrvatske države, žrtve ni njihovi najbliži nisu dobili odgovor tko je pobio te ljude te ih bacio u ovu mračnu i duboku jamu'.

'Pitamo se i ne možemo vjerovati da od krvlju izborene slobode pa do danas nitko od ljudi koji su obnašali i obnašaju najviše dužnosti u Hrvatskoj nisu istražili ni osudili ovaj zločin i genocid', rekao je.

Dodao je kako 'najnoviji događaji koji pune retke novina potvrđuju da to nije slučajno, već nastavak eliminiranja hrvatskih nacionalista i domoljuba' te da je 'najbolji pokazatelj slučaj Josipa Perkovića i skupine udbaša koje traži Njemačka zbog egzekucija nad Hrvatima, a koje štiti državni aparat jer njihova djeca poput Saše Perkovića rade za taj aparat i štite svoje očeve'.

Prebeg je poručio da hrvatski narod ima pravo na istinu, da žrtve iz ove jame te žrtve Domovinskog rata nisu dale život za ovakvu Hrvatsku'. Pokraj jame pročitan je 'zahtjev vlastima Republike Hrvatske' u kojemu, između ostalog, stoji da je 'preduvjet ozdravljenja našeg društva i države lustracija i ukidanje Zakona o oprostu'.

Biskup Košić prozvao je aktualnu vlast i medije da 'ignoriraju Jazovku i ostale 'jazovke' u Hrvatskoj', te dodao kako se 'ne može ne uvidjeti jasna sličnost izvlačenja ranjenika iz bolnice na Svetom Duhu u Zagrebu 1945. s izvlačenjem ranjenika iz bolnice u Vukovaru u studenome 1991.'.

Na misi i molitvi sudjelovali su rimokatolički i grkokatolički svećenici, a za žrtve muslimanske vjere molio je imam Admir ef. Muhić, izaslanik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Po podacima organizatora okupilo se između 600 i 700 predstavnika udruga, pravaških stranaka i rodbine ubijenih te građana koji svake godine odaju počast žrtvama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook