Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pantovčak bi jedno, Banski dvori drugo

Zaoštrava se spor oko proslave Oluje: Na što će ličiti proslava tog dana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na inicijativu s Pantovčaka iz Vlade nema službene reakcije.

Spor oko obljetnice Oluje dodatno se zaoštrava. Iz Vlade danas nema službenog odgovora na inicijativu predsjednice da o načinu proslave odlučuje zajednički državni odbor. Iz HDZ-a ponavljaju kako je vojni mimohod u Zagrebu, uz slavlje u Kninu dodatan financijski trošak. Nezadovoljna je i kninska gradonačelnica.

Proslavu Oluje u istom danu kako to zamišljaju - Banski dvori, čini se, neće režirati sami. U pismu koje je poslala premijeru predsjednica je tražila da u pripremama budu svi - predstavnici njihovih ureda, Sabora, parlamentarnih stranaka, vojske, gradonačelnici, te zapovjednici Oluje.

'Spremna sam razgovarati i o drugim prijedlozima kako bi sastav državnog odbora omogućio što širi društveni konsenzus, izbjegavanje daljnjih podjela i veličanstvenu proslavu jednog od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti', kaže predsjednica.

Na inicijativu s Pantovčaka iz Vlade danas nema službene reakcije. No, potvrđeno nam je da premijer na predsjedničino pismo planira odgovoriti. Detalji oko proslave kroz državni odbor na sličan način dogovarani su i u mandatima Ive Sanadera i Stjepana Mesića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na odmoru Čeh fotografirao divovske valove na Kanarima: Pao u more i poginuo Slika nije dostupna poslije i zapjevala Grabar-Kitarović održala neobičan govor na kninskoj tvrđavi: "U vrijeme Oluje došlo mi je da uzmem pušku i odem na bojište"

Predsjednica poslala dopis premijeru - Izložila svoj prijedlog

U Zvonimirovu gradu, međutim, nisu zadovoljni. 'Mislim da se na taj način omalovažava Knin!', kaže Josipa Rimac, gradonačelnica Knina. HDZ-ova gradonačelnica ne želi da se "zasjeni" već tradicionalna obljetnica:
'Ukoliko želimo vojnu paradu 5. kolovoza, ona treba biti u Kninu, a ako želimo pokazati spremnost hrvatske vojske to možemo i drugim datumima.'

Iako ne želi zanemariti simboliku, SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović - suprotnog je stava. Nedavno je o tome progovorio i za Novu TV.

'I predsjednik Tuđman je stalno to organizirao u Zagrebu. Nama je najlakše i logistički, politički to sve skupa napraviti ovdje. Želim vidjeti tip mimohoda francuski, to sam vidio u Parizu, gdje su bile počasne povijesne postrojbe.'

U MORH-u uvjeravaju da sve mogu organizirati. Pa i prijevoz brojnih gostiju, dužnosnika i javnih osoba - iz Knina u Zagreb.

Najjača oporbena stranka proslavu u oba grada ostavila bi za financijski bolja vremena.

'Ja se toplo nadam kad dođem na vlast da ćemo izvući zemlju iz gospodarskih neprilika i kad bude 25.godišnjica da možemo imati i velebnu paradu', kaže Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a. Dok ne izglade spor, nitko ne želi procjenjivati koliko bi bili troškovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene