Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premalo radnika i previše posla

Zanemarivanje djece sve je češće: Kada institucije mogu posegnuti za mjerom izdvajanja djeteta iz obitelji?

Aktualno Galerija +0 Zlostavljanje, ilustracija (Foto: GettyImages) Galerija 1/1 >>
Broj prijava za nasilje i zanemarivanje djece u Hrvatskoj raste iz godine u godinu. Često nije riječ o fizičkom nasilju, nego zanemarivanju djece zbog kojeg ona završavaju u ustanovama socijalne skrbi i udomiteljskim obiteljima. Slučaj djeteta koje je nedavno progutalo komadić tablete ekstazi aktualizira raspravu o brizi za djecu i njihovoj dobrobiti.

Dijete koje je nakon novogodišnjeg slavlja u obiteljskom domu našlo dio tablete ecstasy i progutalo ga privremeno je oduzeto roditeljima i predano socijalnoj skrbi.

Policija se o ovom slučaju kratko očitovala Dnevniku Nove TV: "Izvješćujemo Vas da je policija provela izvide te je utvrdila sumnju da su 32-godišnjak i 32-godišnjakinja počinili kazneno djelo povreda djetetovih prava i omogućavanje trošenja droga."

Radi zaštite djeteta i tajnosti postupka, policija nije htjela iznositi detalje.

"Sve što je izvan rutine jako je emocionalno nabijeno i na odrasle osobe ostavlja posljedice. Možemo reći da je trauma, a pogotovo za malo dijete", rekla je Lorena Zec, psihologinja udruge SOS Rijeka.

Liječnici su dijete spasili, a roditelji su izrazili kajanje. Ipak, dijete im je privremeno oduzeto.

"Hitno izdvajanja iz obitelji se ustvari radi samo u situacijama kada kolegice iz centara za socijalnu skrb provjere da je dijete ugroženo u svojoj obitelji", rekla je Hana Rižovski Delogu, psihologinja Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor.

Prema podacima Ureda dječje pravobraniteljice, 808 djece je 2019. godine bilo smješteno u domovima. Iste te godine, prema podacima MUP-a, počinjeno je 686 kaznenih djela protiv života i tijela na štetu djece. Mnoga od njih izuzimaju se iz obitelji.

"Prvo se izriče opomena obitelji, zatim se najčešće izriče nadzor u obitelji. Moguće je izricanje intenzivnog nadzora u obitelji, a tek onda se ustvari donosi odluka o izdvajanju. To je najteža mjera u socijalnoj skrbi", rekla je Rižovski Delogu.

Pročitajte i ovo Anja Gvozdanović, sociologinja s Instituta za društvena istraživanja Odgovornost je na nama Sociologinja o okupljanjima mladih: "Krize poput ove su kao povećalo, dolaze do izražaja razlike u privilegijama"

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Ima i toga Pomama za cjepivom dovela i do vakcinacijskog turizma: Mogu li se Hrvati cijepiti u nekoj drugoj zemlji i koje su moguće opasnosti?

Stručnjaci tvrde da je socijalnih radnika premalo i da su preopterećeni poslom, ali i ograničeni zakonima.

"Oni su zapravo u jako teškoj situaciji zbog toga što povećalo na centre za socijalnu skrb padne kada je neka velika kriza, kada nešto završi u medijima. Oni, naravno, ne mogu tu puno komentirati jer bi zapravo upali u zamku da govore o slučaju, a to nije ni etički ni zakonski dopušteno", rekla je Zec.

Samo 2019. godine policija je zabilježila 1741 prijavu za povredu prava djece. Izmjenom nekih zakona, taj bi se broj, smatraju stručnjaci, mogao smanjiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene