Čak 3.600 djece u Hrvatskoj smješteno je u domove ili udomiteljske obitelji.


Ekipa Nove TV posjetila je udrugu Nova Budućnost u Samoboru, koja na više lokacija skrbi o 60 djece. Zamjenske mame pokušavaju im pružiti ono što biološki roditelji nisu.

Vezani članci Goran Grlić Radman Grlića Radmana zateklo pitanje reporterke Dnevnika Nove TV: "Koje bilješke?" Daniel Markić, ravnatelj SOA Šef SOA-e otkrio: "Nismo poduzeli posebne mjere u slučaju Hrvata u Zambiji"

U domu za desetero djece najstarije ima 16 godina, a najmlađe 6. A kako im roditeljska ljubav ne bi nedostajala, tu je gospođa Marijanka - zamjenska mama.

"Topla i lijepa uloga"

„Prekrasno je biti mama tolikom broju djece. Toliko ljubavi. Topla je i lijepa uloga pomoći nekome da stasa u čovjeka i da to bude na pravi način“, kaže Marijanka Pejaković.

O djeci brine 24 sata na dan. Kuha im, sprema, priprema ih za školu, tješi.

Zamjenskoj majci u radu s djecom svakodnevno pomažu još dvije odgajateljice.

Djeca prepuštena sama sebi

„Ovdje su djeca, dakle, do 18.-te godine. Ukoliko nastave školovanje može se produžiti do 21.-ve. Nakon toga, nažalost, djeca su prepuštena sama sebi“, kaže odgajateljica Ivana Bertol.

U Hrvatskoj je trenutačno 3600 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a 454-ero djece od tog broja - nema nikoga.

Iz ove kuće u posljednjih 10 godina posvojeno je tek dvoje djece.

„Koje sam odgojila od 2 i pol godine i koje su našli svoje roditelje i svoj dom i žive veoma lijepo i sretno. To je recimo jedan moment u mom radu, kroz ovih 10 godina, koji je posebno važan“, kaže Marijanka.

A sve vještine kojima ih tete uče, priprema su za život. U novoj obitelji ili izvan nje.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju