Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zamalo tragedija: Obitelj spašena od smrzavanja na Medvednici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska gorska služba spasila je od smrzavanja obitelj s dvoje male djece, koja se izgubila na snježnoj Medvednici. U spašavanju, koje je trajalo gotovo četiri sata, sudjelovalo je 15 gorskih spasilaca.

Iz HGSS-a su priopćili kako su u nedjelju, u 19,32 sata, zaprimili dojavu preko 112 o izgubljenoj obitelji koja se nalazi na jugozapadnim obroncima Medvednice. Obitelj nije mogla odrediti svoju lokaciju jer je već neko vrijeme po noći i bez svjetla lutala izvan planinarske staze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakva tuga Užasna tragedija: Djevojčica je kopala rupu na plaži, a onda se pijesak srušio na nju Australska obala - ilustracija Velika tragedija Četiri člana obitelji utopila se u Australiji: Sumnja se da je kobna bila jaka morska struja

Krenuli su nizbrdo prema svjetlima koja su uočili te zapeli na velikoj strmini. Nisu mogli ni gore ni dolje.

Kako je sve počelo?

Otac (23) i majka (30) s dvoje male djece, 5-godišnjim dječakom te 3-godišnjom djevojčicom, ujutro su autobusom krenuli na Sljeme. Nakon uživanja na snijegu, oko 13,30 sati krenuli su pješice od Tomislavovog doma na Sljemenu u podnožje po planinarskoj stazi. Skrenuli su na zapad te nakon nekog vremena izgubili markaciju.

Kako je pala noć i nisu imali svjetla, orijentirali su se prema svjetlima grada u daljini te krenuli nizbrdo. Ubrzo su se našli na tako strmoj padini iznad potoka te nisu mogli dalje. U 19,30 sati nazvali su 112.

Roditelji tijelima grijali djecu

U potragu je krenulo 15 gorskih spašavatelja. Cijelo su vrijeme putem mobilnog telefona prikupljane dodatne informacije od oca. Obitelj je poslušala savjet spasioca da se više ne kreće s mjesta, da roditelji sjednu na ruksake te svojim tijelima griju djecu u krilima. Nikako se više nisu smjeli spuštati prema potoku čiji su šum čuli niže u rupi.

Spasioci su potragu nastavili podijeljeni u nekoliko skupina. Točno u 22 sata, na mjestu sastanka dviju skupina, otac obitelji je javio da čuje zvuk sirene za spašavanje.

'Dozivanjem smo im utvrdili točan položaj te se popeli do njih. Bili su na takvoj strmini da je spuštanje na šumsku cestu bilo moguće samo pomoću užeta', ističe HGSS u priopćenju.

Djeca su prva spuštena i smještena u topli automobil, a potom i njihovi roditelji. Čak 34 minute trajalo je samo spašavanje, a u 23,10 obitelj je predana policiji i hitnoj pomoći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene