U prosjeku u Europi u prometu smrtno strada oko 70 ljudi dnevno. U Hrvatskoj je ove godine cesta odnijela 185 života. Kad je o broju poginulih riječ, pri samom smo dnu crne europske ljestvice. A na razini Europe i ove se godine provodi akcija Dana sigurnosti u prometu, s ciljem smanjenja crnih brojki na cestama.

Galerija Ostani živ i spasi druge - 3 Ostani živ i spasi druge - 6 Ostani živ i spasi druge - 5 +4 Ostani živ i spasi druge - 4

Gračac, ugašeni su životi dviju djevojčica. Autocesta A3 kod odmorišta Ježevo, poginula su dva vozača kamiona. Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja, troje poginulih.

Vezani članci Policija u zračnoj luci Canberra VIDEO Pucnjava u zračnoj luci: Napadač nasumce otvorio vatru Policijski automobili, ilustracija Policija: U prvih deset mjeseci 25 posto više mrtvih u prometu, najčešći uzrok je brzina

Smrt na cesti ne bira mjesto. Samo u prvoj polovini rujna u prometnim nesrećama u Hrvatskoj poginulo je jedanaest osoba, a u 2020. čak 185.

Iako je lani postroženi zakon, vjeruju u policiji, smanjio broj prometnih nesreća, nije znatno smanjen broj poginulih. Jer navike pojedinih vozača teško je promijeniti.

„Još uvijek su najčešći prekršaji brzina, korištenje mobitela za vrijeme vožnje, vožnja pod utjecajem alkohola i opojnih droga“, kaže Joško Periša, načelnik PP PU Šibensko-kninske.

Vozači pak tvrde da nekima ni kazne ništa ne znače.

„Kako se gine, kako se vozi, trebale bi biti duplo veće kazne! Nema nikakve kulture, ni žmigavaca ni ničega, samo skrene, smota, zakoči“, smatra Ante iz Stankovaca.

Ima i onih koji znaju da papučica gasa nije igračka, a ima i crnih prometnih točaka. Nekoliko ih je na Jadranskoj magistrali od Rijeke do Senja, a zbog ove u Stankovcima lani se i prosvjedovalo. Ni godinu poslije rješenja za ovo križanje nema. U posljednjih 15-ak godina ona ovom raskrižju u Stankovcima dogodilo se 50-ak prometnih nesreća u kojima je život izgubilo četvero ljudi. Posljednja je bila prije tjedan dana. Unatoč usporivačima i vidljivom znaku stop vozač je oduzeo prednost, došlo je do sudara, tri su osobe lakše ozlijeđene.

Prometni stručnjak tvrdi da je slika na cesti odraz društva.

„Vidio sam da su to najčešće dvije skupine ljudi, znači oni bogati i bahati koji imaju novca i vrlo lako plaćaju kazne. I oni koji su na rubu društva“, kaže Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet.

I proći će još dugo, dodaje, da se prometna kultura Hrvata digne na europsku razinu. A na razini Europe danas se razgovaralo o tome kako smanjiti crne brojke na cestama u okviru konferencije Roadpol, uz slogan „Ostani živ i spasi živote drugih".

„Nažalost, na razini Europske unije, u 2019. zabilježen je vrlo mali pad broja poginulih od svega dva posto“, kaže Sanja Veić iz Službe za sigurnost cestovnog prometa. A Hrvatska je, po broju poginulih, pri dnu crne europske ljestvice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

<videogallery_id620511>

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju