Mila Rončević nalazi se na liječenju u SAD-u, a njezin djed je u četvrtak na konferenciji za novinare rekao kako još čekaju transplantaciju, no da je Mila stabilno.

Galerija Obitelj Mile Rončević za Provjereno (Foto: Provjereno) - 2 Mila Rončević (Foto: Obiteljski album) - 3 Predstavljena nova zaklada za pomoć oboljeloj djeci Mila za sve (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) +2 Mila Rončević (Foto: Obiteljski album) - 1

"Još čekamo transplantaciju, imali smo neočekivani zastoj, Mila je stabilno i usudio bih se reći dobro, hvala Bogu", rekao je Milin djed na konferenciji za novinare, pročitavši poruku Milinog oca Marina Rončevića.

Vezani članci Slika nije dostupna Oglasio se otac malene Mile: "Raste kao gljiva i brblja kao tata". Poslao i poruku volonterima na Baniji Roditelji Mile Rončević (Foto: Pixsell,Marko Lukunić) Za liječenje malene Mile prikupljeno više od 28 milijuna kuna. Otac poručio: "Hvala svima, nemojte više uplaćivati"

"Kod Mile je malo došlo do odgode presađivanja koštane srži zbog nekih neočekivanih reakcija, ali nadamo se da će do toga doći ubrzo", rekao je njezin djed i pojasnio kako će transplantacija uslijediti kada se neke funkcije organizma stabiliziraju. "Nakon toga će uslijediti Milin oporavak", dodao je.

"Od Milinog odlaska 2. travnja i tada gotovo bezizlaznog stanja prošlo je pet mjeseci", rekao je Rončević.

Za njezino liječenje u bolnici Children's Hospital u Philadephiji bilo potrebno 2,3 milijuna kuna, a u svega nekoliko dana prikupljeno je rekordnih 38 milijuna kuna, pa je obitelj odlučila osnovati zakladu za liječenje druge djece.

Rončević je rekao kazao su proljetos na računu Milinog oca prikupljena ukupno 32 milijuna kuna, te više od 5 milijuna kuna na računu Zaklade Nora Šitum, s kojeg je dosad za 11 humanitarnih akcija isplaćeno oko 4,6 milijuna kuna. Na tome je računu sada 837.000 kuna, dok je na računu Marina Rončevića oko 16,4 milijuna kuna.

Predsjednik Zaklade "Mila za sve" Mario Ćuk rekao je da žele napraviti iskorak u liječenju djece. U sklopu Zaklade nastavit će se Milino liječenje te pokrenuti projekt u koji će biti uključeno više djece, a to je rana genotipizacija i rano otkrivanje bolesti kako bi se što prije započelo s liječenjem.

Genomske analize, personalizirana medicina, inovativno liječenje...

"Plan i program bit će nam genomske analize na široj osnovi, preventivna genomika, a kasnije i personalizirana medicina te inovativno i eksperimentalno liječenje. Podržat ćemo i liječenje nekoliko djece, jednog djeteta koje treba inovativni lijek, djeteta kojemu treba transplantacija pluća i udrugu kojoj treba edukacija, a tiče se djece oboljele od fenilketonurije", rekao je Ćuk.

Dragan Primorac, koji se nalazi na čelu Savjetodavnog odbora Zaklade rekao je kako su članovi tog tijela ljudi koji su svojim radom pokazali kako izgleda izvrsnost u medicini.

"U savjetu su vrhunski hrvatski liječnici koji surađuju s velikim brojem liječnika iz inozemstva. Osobno sam uključio i hrvatska društva za humanu genetiku i personaliziranu medicinu te Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti, u čijem je rodovima pet dobitnika Nobelove nagrade", kazao je.

Primorac ističe kako će se Savjetodavni odbor, koji pokriva sve grane medicine, držati standardnih dijagnostičkih i terapijskih protokola.

"Hrvatski zdravstveni sustav puno toga može sam zbirnuti, a u ono što ne bude mogao uključit će se zaklada, kako obitelji ne bi čekale i gubile dragocjeno vrijeme. Savjet ima ulogu osigurati svu moguću medicinsku pomoć, pogotovo tamo gdje hrvatski zdravstveni sustav ne može pružiti optimalnu pomoć", rekao je Primorac. (MT/Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju