Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaklada Ana Rukavina pozvala je danas Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb da ubrza rad svojih službi, upozoravajući da je do sada tipizirano tek 1.413 uzoraka krvi iako se u prošloj godini planiralo učiniti dvostruko više.


Zaklada je priopćila danas, nakon što je u KBC-u otvorena privatna banka krvi iz pupkovine, da zbog moralnih obaveza prema mnogim donatorima uzoraka krvi, koštane srži i matičnih stanica upozorava na propuste u tipizaciji do sada prikupljenih uzoraka za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja te apelira na KBC Zagreb da ubrza rad svojih službi.

Vezani članci Slika nije dostupna Zaklada Ana Rukavina i Nova TV vam donose 'Koncert za život' Slika nije dostupna Sutra treći 'Koncert za život' za Zakladu Ane Rukavine

Budući da je do kraja 2007. trebalo biti tipizirano 3000 uzoraka krvi a do sada ih je tipizorano samo 1.413, Zaklada traži od KBC-a da do kraja ožujka tipizira uzorke krvi 1600 darivatelja i da 3000 darivatelja upiše u Svjetski registar donatora kako bi postali korisni za pretraživanje. Traži i da se u nacionalni registar upiše svih 30.212 darivatelja.

Ravnateljica Zaklade Marija Rukavina navela je u priopćenju da će Zaklada plaćati tipizacije sve dok za to ima sredstva a državu poziva da se nakon toga pobrine za financiranje daljnjih tipizacija iz državnog proračuna.

- Želimo da se Zakladi prepusti obavljanje njene humanitarne misije zbog koje je osnovana, kaže se u priopćenju.