Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Želim život''

Maleni Ivano treba našu pomoć: Pokrenuta velika akcija, donosimo detalje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu, 10. siječnja 2018. godine, od 16 do 18 sati Zaklada Ana Rukavina će u suradnji s Goričkim klubom mladih i ocem malenog Ivana Danijelom Marušićem u Velikoj Gorici održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija u Velikoj Gorici održat će se u prostorijama Goričkog kluba mladih.

Akcija upisa u Hrvatski registar održava se potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži malenom Ivanu Marušiću (3), ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.

Pročitajte i ovo Humanitarni koncert Zaklade Ana Rukavina - 6 060 9000 Glazbeni spektakl ''Želim život" održan na zagrebačkom Trgu: Prikupljeno više od 170.000 eura Anja Franić, Ivica Vidak i reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus USUSRET KONCERTU ŽELIM ŽIVOT Njegove matične stanice spasile su život, a ona je dva puta pobijedila leukemiju: "Mogu ponovno sanjati svoje snove i ostvariti ih"

Malenom Ivanu leukemija je dijagnosticirana kada je imao svega devet mjeseci. Nakon primljene terapije njegovi roditelji nadali su se da je leukemija iza njega, ali onda su krajem prošle godine dobili loše vijesti - dječak mora na trasplantaciju koštane srži.

''Ivano bi 15. ožujka trebao navršiti tri godine. Dijagnosticirali su mu leukemiju kada je imao devet mjeseci. Prošao je prvi ciklus liječenja u bolnici koji je trajao devet mjeseci. Gotovo smo cijelo vrijeme bili u bolnici, izašli smo možda dva puta doma na po tjedan dana. Leukemija se liječi minimalno šest mjeseci u bolnici, a terapija koja se može provoditi od doma traje otprilike godinu dana. Sveukupno dvije godine od dijagnoze bolesti. 4. siječnja je trebalo završiti liječenje, ali nekoliko dana prije Božića dijagnosticiran je povrat bolesti. Sada mu treba transplantacija koštane srži'', rekao nam je u telefonskom razgovoru Ivanov tata Danijel.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Stoga će 10. siječnja od 16 do 18 sati Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Goričkim klubom mladih i Ivanovim tatom Danijelom u Velikoj Gorici održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija u Velikoj Gorici održat će se u prostorijama Goričkog kluba mladih na Trgu Stjepana Radića 5, Zgrada doma kulture Galženica, 2. kat.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

 

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar jest: lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 55.799 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobilo je 80 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene