Poseban uređaj koji transplantiranim pacijentima pomaže u procesu prihvaćanja novog organa ili matične stanice već tri mjeseca radi punom parom u Kliničkom centru Zagreb. Jedini je to takav uređaj u Hrvatskoj. Vrijedan je više od 600 tisuća kuna, a nabavljen je sredstvima Zaklade Ana Rukavina.

Galerija


Uređaj Therakos Cellex System smanjuje loše reakcije kod pacijenata nakon transplantacija.

Vezani članci Slika nije dostupna Imamo ulaznice: Koncert za život za Zakladu Ana Rukavina! Slika nije dostupna "TO JE STRAŠNA TRAGEDIJA" Halid Bešlić na tugu bližnjeg ostao bez riječi

„On omogućuje kliničarima da primjene ostalu terapiju koja pomaže pacijentima, a s njim postupak puno kraće traje pa znači pacijentima je ugodnije, a nama omogućuje da obavimo više postupaka u jednom danu“, kaže doktorica Ines Bojanić s kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC Zagreb.

A postupaka nažalost ne nedostaje. Ovo je jedini uređaj ovakve vrste u Hrvatskoj. Osim što pomaže kod transplantacija matičnih stanica koriste ga i drugi pacijenti.

„Liječimo pacijente kojima su transplantirana pluća i srce i u svim tim slučajevima ovaj uređaj pomaže da se spriječe komplikacije odbacivanja organa“, kaže Bojanić.

I sve to zahvaljujući donaciji Zaklade Ana Rukavina koja neumorno nastavlja pomagati.

„Već smo nabavili 1500 testera za tipizaciju da krene za svu oboljelu djecu za sve jer jednostavno država nije mogla osigurati dovoljno testova od sredstava, sve se smanjuje i želimo na taj način pomoći“, kaže Marija Rukavina, Anina majka.

Kada je pomoć u pitanju Zaklada ne poznaje granice. Uzorak iz Hrvatske banke matičnih stanica spasio je život djetetu iz susjedne Srbije.

„Kud hoćete veću sreću. Liječnica, voditelj banke upozna te roditelje i to dijete da je danas živo i zdravo - najveća sreća“, kaže Marija Rukavina.

S emocijama i Anom u srcu sutra će biti ispunjena i koncertna dvorana Vatroslav Lisinski povodom humanitarnog koncerta "Za život".

Slavimo život, slavimo Anin rođendan, slavimo proljeće naravno da ono, mislimo stalno na nju i ona kao da je negdje nas gleda i ponosi se ovime što radimo“, kaže Mirta Vrančić, voditeljica ureda zaklade Ana Rukavina.

Nastavljaju s proširivanjem registra dobrotvornih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kao i s usavršavanjem mladih liječnika.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr