Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povodom Svih Svetih

Zajedničke vijence predsjednika države, Sabora i Vlade položio predsjednik Sabora Leko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prigodi Dana Svih svetih i Dušnog dana, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko položio jeGrobl zajedničke vijence predsjednika Republike, predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade RH, uz pridruženo izaslanstva Oružanih snaga i Udruga branitelja na Gradskom groblju Mirogoju, u spomen na poginule za Domovinu i istaknute osobe novije hrvatske povijesti.

'Dan Svih svetih je dan kad se prisjećamo onih koje smo voljeli, ali i dan kad se sjećamo onih koji su nas zadužili kroz povijest i Domovinski rat i odajemo im dužnu počast kao građani i generacije koje uživaju njihova dobra. To radimo s dužnim pijetetom i odgovornošću prema njihovom djelu', istaknuo je u izjavi novinarima predsjednik Sabora Josip Leko.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko položio je vijence, zapalio svijeće i odao počast uz zvuke mirozova kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, grobnice narodnih heroja, groba nekadašnjeg premijera Ivice Račana, svog prethodnika Borisa Šprema, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kod Središnjeg križ Gradskog groblja Mirogoj te na Krematoriju kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

>> Znate li razliku između Svih svetih i Dušnog dana?

Uz predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku ceremoniji polaganja vijenaca nazočili su i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a i zastupnik u Hrvatskom saboru Igor Dragovan, izaslanik predsjednika vlade ministar branitelja Predrag Matić i izaslanik predsjednika Republike, njegov savjetnik Siniša Tatalović.

Počast je poginulima za Domovinu i istaknutim osobama novije hrvatske povijesti odalo i izaslanstvo Grada Zagreba u kojem su bili predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić te gradonačelnik Milan Bandić i njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Pročitajte i ovo Groblje - 1 Problemi s ugovorom U našem turističkom biseru skupo je i umrijeti: "Sinu sam napisala da me kremira u Zagrebu" Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima

Milan Bandić je, tako,  položio cvijeće i zapalio svijeću na grob predsjednika Sabora, akademika Vlatka Pavletića.  Na pitanje novinara kako to da je izvan predviđenog protokola otišao na grob akademika Pavletića, gradonačelnik Bandić je odgovorio da 'on uvijek misli svojom glavom'. 'Dok sam i u SDP-u bio mislio sam svojom glavom, a i sad kad nisam u SDP-u, nisam manje hrvatski socijaldemokrat', rekao je.

'Ako idemo predsjednicima koji su preminuli u novoj demokratskoj Hrvatskoj - onda je to predsjednik Franjo Tuđman, ako idemo premijerima - onda je to premijer Ivica Račan, ako idemo predsjednicima Sabora - onda su to akademik Vlatko Pavletić i moj stranački kolega do jučer, Boris Šprem. Moramo voditi računa o tome i zato sam ovdje", izjavio je gradonačelnik Bandić.

Kasnije je u izjavi za novinare rekao kako misli da ne treba od toga raditi 'veliku misu'. 'Ove godine prvi put smo išli na grob mom dojučerašnjem stranačkom kolegi pokojnom Borisu Špremu, predsjedniku Hrvatskog sabora, a državni je protokol zaboravio da postoji još jedan pokojni predsjednik Sabora, a to je akademik Vlatko Pavletić', kazao je Bandić.

Dodao je da je otišao odati počast akademiku Pavletiću po svojoj savjesti i misli da je dobro napravio, a nada se da će iduće godine protokol ispraviti tu grešku.

Zagrebački gradonačelnik je u povodu Svih svetih svim sugrađanima zaželio da dostojanstveno obiđu grobove svojih najmilijih, tiho onako kao što to Zagrepčani znaju. 'To je dan kada se svi moramo prisjetiti svojih najmilijih i u krugu obitelji na najdostojanstveniji način razmisliti što nas čeka sutra', kazao je.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić novinarima je izjavio kako su Svi sveti uvijek dan kada se sjetimo svojih najmilijih, obitelji, rodbine, prijatelja i nastojimo ga obilježavati u dostojanstvenoj atmosferi, a tako i ove godine. 'Sjetimo se svih onih koji su zaslužni ne samo za razvoj Hrvatske, nego i za, ja bih rekao, to što smo i mi danas ovdje, zato što postojimo', istaknuo je Bernardić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene