Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja danas je ponovno podsjetilo da je 31. prosinca krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata i da se nakon njegova isteka zahtjevi neće moći podnositi.


Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je ponovila kako je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata 31. prosinca ove godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Koliko je dosad riješeno zahtjeva za legalizaciju i gdje najviše zapinje? Slika nije dostupna Mrak-Taritaš: Svaki djelatnik može odraditi 500 slučajeva legalizacije na godinu

'U toj kategoriji su svi oni bespravni graditelji, koji imaju izvršna rješenja za rušenje', kazala je ministrica Mrak Taritaš. Dodaje da oni već godinama imaju rješenja o bespravnoj gradnji, a sutrašnji im je dan posljednja prilika za legalizaciju.

'Zahtjev ovaj čas ne mora biti kompletiran, ali je bitno da podnesu zahtjev i dokumentaciju koju imaju pa će referenti vidjeti je li dokumentacija potpuna i u određenom roku tražiti da se ta dokumentacija nadopuni', objasnila je. Za to postoji zakonski rok od petnaestak dana, a nakon toga zahtjev ulazi u postupak.

>> Općine drastično smanjuju naknade za legalizaciju bespravnih objekata

Iz Ministarstva javljaju da 31 tisuća bespravnih graditelja ima rješenje za rušenje. 'Cijenim da je otprilike 15-ak posto od tih 31 tisuću već ima nekakav akt ili su u međuvremenu riješili situaciju i na njih se to rješenje više ne odnosi', kaže ministrica.

Taj postotak Mrak Taritaš ocjenjuje kao nizak, a broj bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj relativno visokim. 'Bespravno su i različite dogradnje, a i cijele zgrade', pojašnjava. Državi je u interesu da se cjelokupna bespravna gradnja legalizira. 'Prema informacijama iz Ureda, imat ćemo oko pedeset tisuća zahtjeva', kaže ministrica.

Ukoliko ne predaju zahtjev, krenut će se s rušenjem. 'Tome ćemo vrlo pažljivo pristupiti', kaže Mrak Taritaš. Postavit će se određene kategorije rušenja. 'Drugačije je kad se ruši zgrada u kojoj nitko ne živi, a drugačije je kad rušite zgradu u koju je netko useljen', kaže ministrica.

U zagrebačkom Gradskom poglavarstvu je i danas bilo moguće predati zahtjev za legalizaciju i to do 16 sati. Bilo je otvoreno i savjetovalište. Danas do 9:45 sati predano je ukupno 18 zahtjeva, a jučer 29. Ukupno je u prosincu u Zagrebu predano 3639 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook