Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Zagrebu do 16 sati

Zahtjevi za legalizaciju predavali se i danas: Sutra istječe rok, ne trebaju vam svi papiri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja danas je ponovno podsjetilo da je 31. prosinca krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata i da se nakon njegova isteka zahtjevi neće moći podnositi.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je ponovila kako je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata 31. prosinca ove godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bespravna gradnja Bageri će zatrpati Nadanov tajni bunker? Slika nije dostupna Objavljeni podaci Koliko je dosad riješeno zahtjeva za legalizaciju i gdje najviše zapinje?

'U toj kategoriji su svi oni bespravni graditelji, koji imaju izvršna rješenja za rušenje', kazala je ministrica Mrak Taritaš. Dodaje da oni već godinama imaju rješenja o bespravnoj gradnji, a sutrašnji im je dan posljednja prilika za legalizaciju.

'Zahtjev ovaj čas ne mora biti kompletiran, ali je bitno da podnesu zahtjev i dokumentaciju koju imaju pa će referenti vidjeti je li dokumentacija potpuna i u određenom roku tražiti da se ta dokumentacija nadopuni', objasnila je. Za to postoji zakonski rok od petnaestak dana, a nakon toga zahtjev ulazi u postupak.

>> Općine drastično smanjuju naknade za legalizaciju bespravnih objekata

Iz Ministarstva javljaju da 31 tisuća bespravnih graditelja ima rješenje za rušenje. 'Cijenim da je otprilike 15-ak posto od tih 31 tisuću već ima nekakav akt ili su u međuvremenu riješili situaciju i na njih se to rješenje više ne odnosi', kaže ministrica.

Taj postotak Mrak Taritaš ocjenjuje kao nizak, a broj bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj relativno visokim. 'Bespravno su i različite dogradnje, a i cijele zgrade', pojašnjava. Državi je u interesu da se cjelokupna bespravna gradnja legalizira. 'Prema informacijama iz Ureda, imat ćemo oko pedeset tisuća zahtjeva', kaže ministrica.

Ukoliko ne predaju zahtjev, krenut će se s rušenjem. 'Tome ćemo vrlo pažljivo pristupiti', kaže Mrak Taritaš. Postavit će se određene kategorije rušenja. 'Drugačije je kad se ruši zgrada u kojoj nitko ne živi, a drugačije je kad rušite zgradu u koju je netko useljen', kaže ministrica.

U zagrebačkom Gradskom poglavarstvu je i danas bilo moguće predati zahtjev za legalizaciju i to do 16 sati. Bilo je otvoreno i savjetovalište. Danas do 9:45 sati predano je ukupno 18 zahtjeva, a jučer 29. Ukupno je u prosincu u Zagrebu predano 3639 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene