Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previsoke cijene

Općine drastično smanjuju naknade za legalizaciju bespravnih objekata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o legalizaciji građevina izazvao je dosta polemika u javnosti. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj više od 300.000 nezakonito sagrađenih objekata. Cijena legalizacije je visoka pa su neke općine svoju naknadu odlučile drastično smanjiti.

Ovi su strojevi pod ilegalnim krovom. Za poljoprivrednika Petra Pranjića to znači da nema poticaja, a ni novca iz europskih fondova. Zato se bacio na računanje. Najveći mu je izdatak komunalna naknada. 'Samo na komunalne naknade ja bih trebao dati nekih 80 do 100 tisuća kuna', kaže Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Čeminca.

Pročitajte i ovo Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 4 uzurpacija VIDEO Objavljene snimke sramotne devastacije naše obale: "Pred očima nam se događa okupacija, najgori su Slovenci" Slika nije dostupna Potres uzeo 51 život Albanija izdala 17 naloga za uhićenje vezanih za smrt 51 osobe u potresu: Dosad uhićeno devet osoba, među njima i dva vlasnika hotela

>> VIDEO Vlada s vukom i tri praščića poziva na legalizaciju objekata!

Rijetko koji seljak ima toliko novca. Općina je zato komunalnu naknadu po prostornom metru deveterostruko smanjila. 'Naplaćujemo komunalni doprinos u iznosu od svega jedne kune [po četvornom metru]', kaže Damir Rešetar, načelnik općine Čeminac.

'E sada će me to glede komunalne naknade izaći nekih desetak tisuća kuna', kaže Pranjić koji je izračunao iznos koji mora platiti za nelegalne objekte. S ušteđenim novcem već zna što će. 'Za ovaj ušteđeni novac, vjerujte, imamo potrebu i hoćemo, stvorit ćemo jedno radno mjesto', kaže.

Tome se nadaju i u općini. 'Ja osobno ne smatram da je to nagrada tim ljudima kojima ćemo smanjiti komunalni doprinos, nego upravo da se pokrene i da se završi ta legalizacija', kaže načelnik Rešetar.

To priželjkuju i u resornom ministarstvu. 'Svaku takvu akciju apsolutno podržavamo jer na taj način ćemo postići ono što želimo, a to je da se što veći broj zgrada legalizira', rekla je ministrica graditeljstva Ana Mrak Taritaš.

Među legaliziranim zgradama bit će i Petrova. 'Dolazimo do cifre od 51.000 kuna što je podnošljivo za mene umjesto prvotnih, gdje se dosezala cifra od 200 tisuća kuna', objašnjava Pranjić.

S manjom naknadom, zahtjeva za legalizaciju bit će više. Iako se red mora uvesti, ne treba zaboraviti da su najskuplje platili oni koji su gradili po zakonu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene