Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenik s MIT-a

VIDEO Pogledajte revolucionarni izum hrvatskog znanstvenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa znanstvenika s bostonskog MIT-a predvođena rođenim Zagrepčaninom dr. Marinom Soljačićem razvila je novu vrstu prozirnih zaslona.

Ekran se sastoji od transparentnog polimera u koji su ugrađene nanočestice koje selektivno raspršuju ciljanu valnu dužinu projiciranog svjetla, ali puštaju druge valne dužine svjetlosti da prolaze.

Pročitajte i ovo PR Emoji zamjenjuju tekst – što je sljedeće? Slika nije dostupna Imamo puno talentiranih učenika Uručeni Nagrada Soljačić i priznanja MZO učenicima za najbolji uspjeh na državnoj maturi

Transparentni zasloni već se koriste na razne načine, kao na primjer za prikazivanje podataka na vjetrobranu automobila ili zrakoplova tako da vozači i dalje mogu gledati kroz staklo.

Za takve je zaslone razvijeno više tehnologija, no svaka ima određene nedostatke, objašnjava se u radu koji je objavljen u časopisu Nature Communications.

Zadovoljna Mayer: Yahoo ispred Googlea, Microsofta i Facebooka

U slučaju zaslona Soljačića i suradnika, ekran se sastoji od transparentnog polimera u koji su ugrađene nanočestice koje selektivno raspršuju ciljanu valnu dužinu projiciranog svjetla, ali puštaju druge valne dužine svjetlosti da prolaze, čime se osigurava prozirnost.

Znanstvenici tvrde da su ovakvi zasloni jednostavni za proizvodnju i jeftini (predstavljeni primjerak izrađen je za manje od 10 dolara), a kut iz kojeg ih se može promatrati je širok, za razliku od nekih drugih sličnih sustava. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene