Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Planinari iz zagrebačkog planinarskog društva 'Željezničar' u subotu 24. siječnja uspeli su se na 6.893 metara visok vrh Ojos del Salado u Andama, na granici Čilea i Argentine.


Osmeročlana ekipa zagrebačkih planinara Željezničara na vrh je krenula s visine od 5.755 m, u 6 sati po lokalnom vremenu i stigla na njega nakon devet sati uspona. Na vrhu su se zadržali kratko te su se uputili istim putom prema bazi, priopćeno je iz planinarskog društva Željezničar u subotu navečer.

Vezani članci Gužva u Zagrebu Vozače u Zagrebu ovih dana očekuju gužve i zastoji, u ovim dijelovima bit će najgore Hitna pomoć, ilustracija (Foto: Duško Marušić/PIXSELL) Na pješačkom prijelazu 79-godišnji vozač naletio na ženu (64), preminula je u bolnici

Ojos del Salado u Andama najviši je vulkan na svijetu i ujedno druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi. Ime vulkana doslovno znači 'oči slane ravnice', a može se prevesti i kao 'snježni izvor rijeke Salado'. Na istočnoj strani vulkana, na visini od 6.390 metara, nalazi se najviše stalno jezero na svijetu.

Intimna prosidba na vrhu brda postala hit na društvenim mrežama

Kretanje zagrebačkih planinara može se pratiti putem satelitskog GPS predajnika na webu www.hpdzeljeznicar.hr, navodi se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik ekspedicije Ojos del Salado Alan Čaplar.

Ekspedicijom u Ande Hrvatsko planinarsko društvo 'Željezničar' obilježava 65. obljetnicu uspješnog djelovanja. Alpinisti 'Željezničara' ispenjali su mnoge smjerove i sudjelovali na ekspedicijama na svim svjetskim kontinentima, a speleolozi iz tog društva istražili su brojne najdublje jame u Hrvatskoj i u inozemstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook