Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Jasen Mesić ocijenio je dvoličnim ponašanje zagrebačkog SDP-a, koji je, glasujući u Skupštini za izmjene Generalnog urbanističkog plana i Detaljni plan uređenja, podržao izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa s podzemnim garažama na Cvjetnom trgu, a sada krivnju prebacuje na Ministarstvo graditeljstva i HDZ.


'SDP je stvorio pravne pretpostavke za taj projekt, a sada predlažu zaključke za koje znaju da ne mogu ništa promijeniti', ocijenili su na konferenciji za novinare zagrebački HDZ-ovci te podsjetili kako je većina SDP-ovaca u Gradskoj skupštini svojedobno glasovala za projekt 'Cvjetni prolaz', a Gradsko poglavarstvo ga je proglasilo javnim interesom.

Vezani članci Europski sud za ljudska prava, ilustracija Hrvatska u Strasbourgu izgubila tri slučaja zbog povrede prava na pošteno suđenje Slika nije dostupna Sat za planet Zemlju obilježen diljem Hrvatske

Jasen Mesić smatra da odgovornost za nastalu situaciju snosi i predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je, kaže, podržao zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića uoči lokalnih izbora, iako se znalo za ulaznu rampu u Varšavskoj ulici. 'Time je Milanović pokazao što misli o tom projektu, a sada za probleme drži odgovornim Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva što je dvolično', navodi Mesić.

Iz zagrebačkog HDZ-a najavljuju da će u Gradskoj skupštini inzistirati na smanjenju naknada predsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora. 'Predsjednici vijeća gradskih četvrti primaju naknadu oko 4.500 kuna, a većina ih je zaposlena u Zagrebačkom holdingu', navodi HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić i predlaže da se za 2,7 milijuna kuna, koliko bi se godišnje skupilo na 10-postotnom smanjenju naknada za 1700 ljudi, izgradi vrtić u Brezovici.

Također upozoravaju kako dosadašnje prokalmirane antirecesijske mjere gradske uprave nisu uspjele pa predlažu interventne mjere poput dodatnih poticaja zagrebačkim obrtnicima. Gradskoj upravi spočitavaju i što ne koristi fondove Europske unije. 'Treba se okrenuti fondovima EU, no Zagreb je tu totalno zakazao', rekao je Mesić dodajući kako se već godinama bezuspješno čeka na otvorenje ureda Grada Zagreba u Bruxellesu. (Hina)