Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne želi kantograd

Kontejneri pod ključ, plaćanje po količini: Tomašević objavio velike novosti, pogledajte što se sve mijenja

Aktualno Galerija Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Tomašević Galerija 1/2 >>
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je novi sustav prikupljanja i naplate odvoza otpada u Zagrebu. Građani odvoz smeća više ne bi trebali plaćati po kvadraturi, već po količini otpada. Sve bi trebalo početi od 1. srpnja ove godine.

Prema predstavljenom planu, građani Zagreba će odvoz smeća dijelom plaćati preko računa, koji će za sve fizičke osobe biti 45 kuna, a ostali dio kroz kupnju vrećica za smeće.

U cijeni vrećice za smeće će zapravo biti dio cijene usluge. Vrećice će biti po cijeni od četiri kune za 20 litara i osam kuna za 40 litara. Fiksni dio za sve koji nisu kućanstva bit će 90 kuna s PDV-om. 

Vrećice bi se prodavale u trgovinama.

Tako će oni koji više razdvajaju otpad plaćati manje, a ovi ostali više, ideja je zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. 

Na današnjoj konferenciji za novinare Tomašević je rekao da su odluku o javnoj usluzi prikupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana.

"Krajem veljače o toj će odluci odlučivati Gradska skupština. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU-a, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bismo riješili problem s Jakuševcem i da se spremnici, kojih je sad oko 200.000 na javnim površinama, stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup spremnicima ne postoji trećim osobama", kazao je gradonačelnik. 

Ideja je da se spremnici maknu s javnih površina i da pristup njima imaju samo vlasnici u zgradama. 

"Broj odvoza će ostati isti, neće se smanjivati. Postojat će popusti za obitelji s malom djecom koja koriste pelene", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare. Oni bi imali besplatne vrećice. 

Sve se radi po uzoru na švicarske i belgijske gradove, kaže. 

Uvest će se i kazne od 500 kuna za fizičke i 1000 kuna za poslovne korisnike za neodvajanje otpada. Svaki ulaz će morati imati svoj spremnik pod kontrolom, a kante će se morati držati u spremnicima, dvorištima odnosno haustorima. Prilagođavanje novom sustavu trajat će do 1. srpnja 2022. godine. 

"Željeli smo uvesti najpravedniji model", kazao je zagrebački gradonačelnik. 

Računica koliko ćete plaćati...

Prema računici, ukupan mjesečni trošak kućanstva koje proizvodi 120 litara komunalnog miješanog otpada iznosio bi 69 kuna. Kućanstvo koje proizvede duplo manje (60 litara mjesečno) platilo bi 57 kuna mjesečno, dok bi ono koje proizvodi 240 litara, platilo 93 kune.

Cijene te usluge tako bi bile jeftinije za one koji odvajaju otpad i tako odlažu manje miješanog komunalnog otpada. Naplaćivat će se samo vrećice za komunalni miješani otpad, dok će ostale vrećice, za plastiku i biootpad, biti kao do sada, besplatne.

Cijeli sustav bit će pod kontrolom komunalaca koji odvoze otpad. Uz odvoz, od sada će i kontrolirati sadržaj kanti, a za krivo odloženi otpad, primjerice komunalni otpad koji nije odložen u službenu vrećicu, moći će napisati kaznu u iznosu od 12 mjesečnih paušalnih iznosa, što bi iznosilo oko 500 kuna.

Nacrt prijedloga Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gadu Zagrebu pogledajte OVDJE. 

Aktualno Prilika za novi posao? Njemačka vapi za stranim radnicima, pogledajte kako ih misle privući Radnici u tvornici, ilustracija - 2 Radnici u tvornici, ilustracija - 2 Foto: Informer Radnici u tvornici, ilustracija - 4 Radnici u tvornici, ilustracija - 4 Foto: Informer Radnici iz Indije (Foto: Dnevnik.hr) Radnici iz Indije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 (Ne)rad nedjeljom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Svijet Prilika za novi posao? Njemačka vapi za stranim radnicima, pogledajte kako ih misle privući 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene