Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb u sjećanje na poginule dobio Trg svibanjskih žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb od danas ima Trg svibanjskih žrtava 1995. u spomen na žrtve srpskog napada na grad.

Na prijedlog gradskih zastupnika Hrvatske stranke prava (HSP), južni dio Šoštarićeve ulica preimenovan je u Trg svibanjskih žrtava, a na prigodnoj svečanosti otkrivena je ploča s nazivom trga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teretna i osobna vozila U nesrećama na autocesti poginulo 3 ljudi Slika nije dostupna Znate li nešto Nagrada od 50 tisuća kuna za podatke o vozaču koji je izazvao nesreću i pobjegao

Dan nakon osloboditeljske vojno-redarstvene akcije "Bljesak" srpski su teroristi za osvetu raketirali Zagreb 2. i 3. svibnja 1995. raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem. Tzv. "zvončići" iz raketnog sustava pali su u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice, i ubili nekoliko civila.

Govoreći u ime predlagatelja preimenovanja Šoštarićeve ulice u Trg svibanjskih žrtava 1995., zastupnik HSP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Antun Mateš podsjetio je da su srpski teroristi oko 10,30 sati napali Zagreb "orkanima" i ponovili isti napad sutradan. Gađali su i Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Akademiju dramskih umjetnosti, Dom umirovljenika i druge pomno birane civilne ciljeve, kazao je Mateš, podsjetivši da je poginulo šestero Zagrepčana, a 205 ih je ranjeno.

Napomenuo je da je ovim imenovanjem nadopunjen "Zagrebački kalendar žrtava" pa tako, osim siječanjskih, srpanjskih i prosinačkih žrtava, nažalost imamo i svibanjske žrtve.

Antun Mateš zahvalio je članovima Odbora za preimenovanje kao i svim zastupnicima Gradske skupštine koji su bezrezervno izglasali ovaj prijedlog preimenovanja. Dodao je da će se zauzeti da Gradsko poglavarstvo raspiše natječaj za uređenje toga trga te podizanje prigodnog spomenika ili spomen-ploče.

Zbog zapovijedi da se napadne Zagreb Međunarodni sud u Haagu optužio je Milu Martića, koji je zločin i priznao pred TV kamerama, za ratni zločin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene